Сериозни щети след порой в Ловешко

https://www.24chasa.bg/region/article/7487986 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Пороен дъжд е нанесъл сериозни щети върху пътна инфраструктура, наводнил е къщи, дворове и складове в Ловешко, съобщи кметът на общината Корнелия Маринова.Това е станало снощи около 20.00 часа. Водата за около два часа се е оттекла. Дъждът е бил краткотраен, но интензивен. Пострадали са селата Скобелево, Соколово и Радювене, както и ловешкия квартал "Продимчец" и Северната индустриална зона на града. Няма пострадали и бедстващи хора, но има поражения върху селскостопанското имущество на хората и пътната инфраструктура.

"От преливане на вода, от големите количества дъжд, от водосбора, с натрупване от изминалите дни се наводниха дворове и къщи в тези села и в кв. "Продимчец", както и складове и помещения на фирми в Северната индустриална зона на Ловеч", каза кметът.

В село Соколово водата се е покачила над моста и за известно време е имало откъснати къщи. Предприети били незабавни мерки, разчистени били огромните дървета, препречили пътя, и достъпът на хората е бил възстановен.

По думите на Маринова бедствено положение в района не е имало в нито едно от засегнатите места. Към този момент няма непроходими улици, но има трудно проходими в кв. "Продимчец", както и в селата Стефаново и Соколово. Язовирите са под критичните нива.

Още снощи е започнало изпомпването на водата от Северната индустриална зона в Ловеч. Има нанесени щети на някои от складовете. "Оказва се, че дебитът на канала не може да поеме огромното количество вода, което идва от барата, поради което тя прелива и залива пътя. За решаването на проблема трябва да се търси кардинално решение. Трябва да се направи проект за отводняване там, защото то на практика е под шосето", посочи кметът.

От администрацията й припомнят, че складовете се наводняват за втори път, първият случай е от на 12 април т.г. По решение на Общинския съвет е направена проверка на отводнителната и канализационната инфраструктура на Северна индустриална зона.

Кметът каза още, че в момента се прави оглед на щетите и ще се кандидатства пред Междуведомствената комисия за бедствия и аварии за средства за възстановяване на пораженията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.