Откриха изложба "Молитви на 5 езика" в Ловеч,

https://www.24chasa.bg/region/article/7500713 www.24chasa.bg
Областният управител на Ловеч Ваня Събчева СНИМКА: туитър/ChopiVania

Областният управител на Ловеч Ваня Събчева откри изложбата "Молитви на 5 езика", организирана в рамките на комуникационната стратегия на България за ЕС 2019. Тази година една от темите е "Толерантност и превенция на езика на омразата".

"Толерантност е и една от основните ценности на Европейския съюз още от създаването му. И продължава да бъде ценност и до днес.Толерантност е онова качество, което притежават само хуманните и демократични общества, тя означава свобода, справедливост. Толерантността е онзи най-мощен двигател на човешкия прогрес, който заличава противоречията и потушава конфликтите. Толерантността е най-сигурния белег, с който се отличават истински интелигентните хора", каза Събчева.

"Изложбата представя визуални пана и информационни материали на църковнославянски, арабски, турски, иврит и арменски езици с популярни молитви, изпълнявани и като песнопения в конкретни религиозни празници. Във всяка от тези религии простите молитви са също толкова ефективни, колкото и най-цветистите. Всяка от религиите и техните свещени книги - Старият, Новият завет и Коранът - съдържат насоки за по-съвършено общество, правилно човешко поведение и справедлива икономическа система. Множество световни примери доказват взаимната почит между религиозните системи и вярващите", поясни Радост Николаева от Арт движение "Кръг", партньори в инициативата. .

Тя подчерта, че датата не е случайно избрана - на 10 юни се чества Деня на всички светии. В изложбата са включени визуално пано по Псалом 140 "Да исправитса молитва моя", която се изпълнява на Вечерня по време на християнския Великден, изписано в превод на български и в църковнославянски оригинал, "Молитвата на Пророка Мухаммед, която обхваща всички останали молитви", изписана на ръка в оригинал на арабски и в превод на турски и български. Посетителите на изложбата, която ще остане седмица във фоайето на Областна администрация, ще видят и арабския оригинал на Фатиха - централната сура от Корана в Ислямската молитва, както и пано с молитвата "Хайр мер" (Отче наш) на арменски език и ще видят оригинално изображение на еврейската Пасхална Агада от 14 век - книга, която се чете по всяко време на големия еврейски празник Пасха и разказва за Изхода от Египет, за освобождаването от робството. В нея се казва: "Всяко поколение трябва да се чувства така, сякаш и то сега се освобождава от робството".

Паната остават собственост на Областна администрация и ще се търси място за тях като постоянна експозиция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.