Древен надпис с важна информация от времето на император Траян излезе в базиликата на Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/7500924 www.24chasa.bg
Новият надпис на базиликата. Снимки: Авторът

Поредно съкровище поднесе Епископската базилика на Филипопол,  преди дни в атриума е открит надпис. Той е от началото на ІІ век и е от времето на императорите Траян или Хадриан, като съдържа важна информация, каза големият епиграф Николай Шаранков, който го разчете.

"Това е част от голям почетен надпис, в който за първи път се споменава името на театъра на града, което е голям късмет. Текстът е бил издялан върху каменен блок, вграден в постамент за статуя", разкри специалистът. По думите му това е най-ранният надпис, свързан с историята на по-ранната сграда, върху която е построена Епископската базилика.

Текстът е посветен на виден гражданин на Филипопол, направил благодеяния за града и е организирал чествания за всички богове, каза Шаранков.

Находката се е появила миналия петък, съобщи археоложката Жени Танкова, която наблюдава строителството и реставрацията на базиликата. Надписът е бил на 8 реда, но са запазени едва 3.

Покрай проучванията и консервацията на раннохристиянския паметник на Филипопол това е пети пореден надпис. Първият съобщава за ктитора Киану, другият е за епископ Македоний, а третият е от първата половина на ІІІ век, като в него се споменава за ковчежника на организацията, която се е занимавала с императорския култ и е била съставена от богати граждани. Четвъртият надпис е в чест на император Септимий Север.

Епиграфските документи, каквито са каменните надписи, се считат за най-достоверни при реконструкцията на античната история. Затова и новооткритият надпис се превърна в сензация по време на ритуала на базиликата, в който участваха 20 посланици. "Има обичай, когато строежът стигне покрива на сградата, да прави така нареченото "Викане", обясни изпълнителния директор на "Америка за България" Десислава Тальокова. Дипломатите отправиха благопожелания за разбирателство, което ще бъде вградено в базиликата.

По-късно дипломатите, начело с Ерик Рубин от САЩ, взеха четчици и почистиха една от античните мозайки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пожар е избухнал в ТЕЦ “Марица Изток 2”. По предварителна информация при ремонтни дейности се е запалил един от комините в централата, който по-късно се е

Вратарят на "Реал" (Мадрид) Тибо Куртоа бе издебнат с красива брюнетка по време на почивката си. Двамата отмарят на Ибиса. Медиите на Иберийския полуостров бързо разконспирираха коя е новата мацка до стража. Оказа се, че новата му тръпка е известният испански модел Сара Солдати. Двамата не се притесняват да демонстрират близост,

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,