Бургас си иска Морското училище от държавата

https://www.24chasa.bg/region/article/7501073 www.24chasa.bg
Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" СНИМКА: Гугъл стрийт вю

Кметът Димитър Николов: Под общинско управление ще се развива по-добре

Чистачките и поддържащият персонал са повече от преподавателите

Община Бургас ще поиска от държавата да й прехвърли безвъзмездно във владение Морското училище, за да го издържа и вдигне реномето му. Предложението до просветния министър Красимър Вълчев ще отправи кметът Димитър Николов, който е внесъл докладна записка до общинския съвет да му гласува разрешение.

Мотивите му да иска промяна на финансиращия орган са, че през последните години Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" не се развивала на нужното ниво и от 2010 г. насам броят на учениците мнокогратно е намалял. В същото време морският бизнес изпитвал нужда от квалифицирани кадри и настоявал общината да стане гарант за модернизирането на училището - както на материанта му база, така и на учебните програми, за да са в крак с времето.

От 361 ученици през 2010 г. сега броят им е паднал до 109 като чистачки и поддържащ персонал са повече от преподавателите. През 2015-17 г. училището, което навремето бе едно от най-желаните в Бургас, е било посещаване едва от 52 ученици на година. В него се изучават специалностите "Морско корабоводене", "Корабни машини и механизми" и "Митническа и данъчна администрация", а по програмата на общината "Професии на бъдещето" се предвижват нови според потребностите на пазара на труда.

Положително становище до МОН за финансирането на Професионалната гимназия "Свети Никола" от местния бюджет дала и шефката на Регионалния инспекторат по образование инж. Виолета Илиева. Според докладната на кмета общината имала готовност да поеме издръжката на морското училище още от 15 септември тази година.

Ако просветното министерство се съгласи да й го прехвърли, тя ще поеме и сградния му фонд, който сега е публично държавна собственост и се нуждае от серирозен ремонт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на покойния израелски президент и Нобелов лауреат за мир Шимон Перес Хеми представи книгата му "Няма място за малки мечти" в Националната библиотека в София. Хеми дойде в България специално за представянето на световния бестселър на баща си, който се издава на български от КК "Труд". "Баща ми казваше на всички деца да не слушат родителите и

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.