В квартал „Пастир” в Генерал Тошево вече могат да пият вода от чешмите

https://www.24chasa.bg/region/article/7503832 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Регионалната инспекция по здравеопазване-Добрич, излезе със съвсем кратко съобщение, в което се казва, че на 12 юни 2019 г. е издадена заповед за възстановяване използването на водата за питейни цели и за готвене в квартал „Пастир”, град. Генерал Тошево.

Сагата с безводието в квартала започна от 24 април, когато водата беше замърсена с пестициди. От Регионалната инспекция искаха сигурност, че водата е чиста, за да я пуснат. Това принуди „Вик”-Добрич, да изпрати проби от водопровода в квартала до лаборатория в Берлин.Оттам са промивали водопровода около 30 пъти.

Спроед електронниата и хартиената поща, при изследването в германската лаборатория са били открити бегли следи само от един от пестицидите, което е далеч под санитарната норма. Количеството било 0.05 микрограма на литър при норма 0.1. От другите пестициди даже и следи няма - каза главният инженер на „ВиК”-Добрич,Павел Павлов.

Водоподаването в квартал „Пастир” бе възстановено с решение на Областният щаб-Добрич, на 17 май, но само за хигиенно-битови нужди. Предния имаше среща на кмета на община Ген. Валентин Димитров с премиера Бойко Борисов и с министри.

В квартала живеят около 300 жители.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.