Световният китайски проект „Един пояс – един път” стигна и до Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/7506807 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторката

Монтана може да бъде сериозен обект по новия път на коприната. Това заяви в разговор с кмета Златко Живков заместник-секретарят на централния комитет на град Инчуан Джоу Юнфън. Той е начело на петчленна делегация от китайския град, която до края на седмицата е на обиколка в областта. Акцентът на визитата е селското стопанство, производството, качеството и контрола на земеделска продукция. В състава на групата влизат г-жа Пей Йенцин – заместник председател на отдела по земеделие и развитие на селските райони, Сю Сингуо – началник управление и надзор на качеството на земеделската продукция, Сян Шън - началник на центъра за инспекция и контрол на качеството на земеделската продукция, Хуан Лиху – зам.председател на отдела за селските райони и управление на водните ресурси към район Синцин.

В рамките на визитата китайските гости са посетили база за зърно и торове, търговски центрове за земеделска техника, областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните и фирми за производство на млечни, месни продукти и вино.

„Радваме се, че за втори път делегация от Ин Чуан има възможност да посети Монтана”, заяви ръководителят на делегацията Джоу Юнфън. Ние също посрещнахме два пъти делегация от Монтана в нашия град и може да се каже, че вече сме стари приятели. В това наше посещение ние искахме да изследваме вашия опит в областта на производството, инспекцията и качеството на селскостопанската продукция, както и технологичния напредък в това отношение”, уточни той

След тази опознавателна обиколка, която трябва да изясни дали стандартите на двете страни в областта на селското стопанство са съвместими, ще бъдат планирани следващи стъпки за изпълнение на конкретни проекти.

Инчуан се намира в северозападен Китай и е един от градовете по протежението на проекта „Един пояс един път” – мащабна световна инициатива на министър-председателя на републиката Си Дзинпин, обявена преди няколко години.

„Когато нашият председател господин Си Дзинпин предложи този проект, уточни Джоу Юнфън, той имаше предвид всички преимущества за страните по този път. Виждаше възможности за развитие на селското стопанство икономиката и развитие на по-високо качество на продукцията в световен мащаб. И Инчуан, и Монтана имат дълга история, бляскава култура, и са двете перли по стария път на коприната. Ние се стремим да направим Инчуан един зелен град, хармонично място за живот на най-различни националности. В областта на земеделието имаме определен прогрес като планиране. Вече сме с голям опит в животновъдство, в отглеждането на специални кози, продуктите от които се наложиха на пазара. Същото важи за производството на вино и на ориз. Искаме да въведем цифровизация във всички обществени сфери и развием умно земеделие, чрез новите технологии. Областта на туризма е не по-малко важна за нас и правим всичко възможно да превърнем Инчуан в търсена дестинация.”

В Монтана, виждаме чудесните природни ресурси, богата земеделска продукция, вкусът на храните, които опитахме. Това ни кара да считаме че можем да имаме общи проекти, заяви Юнфън. Надаваме се вашият прекрасен град да бъде сериозен обект и по новия път на коприната, и това да даде тласък на развитието на земеделието, културата и туризма в рамките на централна и източна Европа. Също така се надяваме много приятели от Монтана да посетят нашия град, заяви в края на обръщението си Юнфън.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.