Приключи изграждането на дневен център за деца с увреждания в Троян

https://www.24chasa.bg/region/article/7507103 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Година след полагането на първа копка на един от най-дългоочакваните обекти, приключи строежът по проект "Изграждане на Дневен център за деца с увреждания и техните семейства в град Троян", съобщиха от пресцентъра на общината в балканския град. През месец май беше доставено обзавеждането и компютърната и офис техника. Предстои доставката и на кухненското оборудване и специализираното оборудване.

Основната цел на проекта е осигуряване на подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставянето на услуга в общността за деца с увреждания и техните семейства. Чрез реализацията му ще се гарантира достъпът и правото на всяко дете да получи качествена грижа и услуги в общността според индивидуалните му потребности.

Центърът е разположен на площ от 384 кв. метра. Капацитетът, който може да поеме, е до 30 деца дневна грижа и 60 консултативна. Пред него е изграден паркинг за около 10 автомобила.

Дневният център вече разполага с всички необходими помещения - психосензорна зала, зали за лечебна физкултура, зали за дневен престой и групова работа - за деца и друга за младежи, за индивидуална работа, кабинет логопед и психолог. Отоплението е осигурено с отделно котелно, има двор с алейна мрежа и сензорна градина, озеленяване, места за отдих и в същото време да бъде безопасно място за троянските деца и младежи с увреждания. Появиха се и първите дарители на новата услуга - младото семейство Милена Троанска и Тихомир Атанасов, които дариха 1500 лв., събрани на сватбата им.

През месец май Община Троян подаде проектно предложение към Управляващия орган на ОП "Развитие на човешките ресурси" за финансиране предоставянето на социалната услуга. Тече тримесечният срок за оценка на проектното предложение, след което ще се пристъпи към изпълнение на заложените дейности, включващи подбор и наемане на персонал за предоставяне на социалната услуга, дооборудване и дообзавеждане на помещения в услугата, закупуване на специализирано транспортно средство и предоставяне на социалната услуга.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.