Кметът на Банско Георги Икономов започна нов препис на "История славянобългарска"

https://www.24chasa.bg/region/article/7513456 www.24chasa.bg
Кметът на Банско Георги Икономов започна нов препис на "История славянобългарска". СНИМКИ: ФЕЙСБУК

Кметът на Банско Георги Икономов започна препис на "История славянобългарска" в четвъртък, когато в града се почита делото на Паисий Хилендарски.

Първият препис на Историята в Банско е дело на прадядото на кмета - свещеноиконом Костадин Чучулайн, който е направил преписа в края на 19-и век. В Духовно-историческия център, построен на мястото на родната къща на Паисий, където е възстановената килията му от Атонския манастир, е поставена специална книга. Всеки посетител ще може да преписва по няколко реда от Историята. Идеята е за една година тя да бъде преписана.

"За нас в Банско денят е празник, който се отбелязва с душа и изпълва сърцето. Който ни носи гордост, че сме българи и потомци на велики хора. С Божествена литургия в църквата се поклонихме пред паметта и делото на обявения за светец, канонизиран преди 57 години наш будител. Празничните камбани засилиха усещането за тържественост и след силните слова за неговото свято и велико дело, със смирение положих цветя в нозете на мемориал-паметника му. Докато вървяхме към бащиния дом на Паисий - превърнат в Духовно-исторически център, си мислех за думите му: "Преписвайте тази историица и пазете я - да не се погуби", коментира вълнението си Икономов.

Призна, че с много силна емоция е написал първите думи от "История славянобългарска". Той стоя през цялото време до децата, които старателно изписваха буква по буква. "Минете и вие и попишете след нас. Защото докато преписваме, четем, оценяваме, пазим и предаваме нататък. И можем да твърдим, че имаме национална памет", допълни кметът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.