Георги Гергов подари златен имот на митрополит Николай

https://www.24chasa.bg/region/article/7515647 www.24chasa.bg
Бившето Гръцко училище в Пловдив вече е притежание на митрополията. Снимка: Авторът

- Бившето Гръцко училище на върха на Джамбаз тепе  в Пловдив става резиденция на владиката

Бизнесменът Георги Гергов е дарил своята част от бившето Гръцко училище в Пловдив на митрополията. Бетонната сграда, която 3 десетилетия стърчи недовършена почти на върха на Джамбазтепе, е станала притежание на църквата.

"Не съм се отървал, защото тя струва много пари. Просто я дарих на митрополията", заяви пред "24 часа" Гергов. По думите му влиятелна пловдивска фамилия с апетити към хотелиерството искала да вземе имота, но той бил категоричен, че ще го дари на църквата.

"То си е лично мое. Влизаше в капитала на "Стария Пловдив", който приватизирах в края на 90-те години. Последните два етажа от сградата са мои, а долните - на други собственици, които са 6-7 души. Когато баща ми почина м.г., реших, че ще го даря на митрополията заради неговата памет. Имам намерение горе на върха да построя църква. Това ще е втората, направена от мен за Пловдив", посочи Гергов. За храма чакал разрешение от дядо Николай, но се надява, че той ще го даде. "Владиката знае моето желание", допълни бизнесменът.

Митрополията се сдобила с останалата част от имота, като я изкупила от собствениците. Споменава се сума от 1,5 млн. лева. Според запознати обаче те са склонили на 600 000 лева. За целта митрополията теглила кредит.

За какво ще се ползва бившето Гръцко училище, Гергов не знае. Според запознати там дядо Николай имал намерение да измести седалището си. Едни говорят за резиденция, а други - за митрополия. Гледката отгоре е поразителна - южната част на Пловдив се вижда като на длан, а зад нея са Родопите.

Сагата със сградата е от времето на бившите пловдивски брокери Христо Александров и Христо Данов. В началото на 90-те години, когато бяха в зенита на своята финансова мощ, те изляха бетона и искаха да направят там свой офис. Впоследствие държавата си го взе и го вписа в капитала на "Стария Пловдив", който впоследствие Гергов закупи. "И тъй като имам достатъчно къщи в Стария град, реших, че мога да подаря Гръцкото училище на църквата. Не можех да се разбера със съсобствениците отдолу. Ту един ден го продаваха, ту на следващия се отказваха. Това продължи повече от 10 г. Сега стана добре. Владиката ще направи нещо хубаво там, а аз ще построя църква", завърши Гергов.

Пловдивчани коментират, че в навечерието на своя 50-годишен юбилея дядо Николай е получил чудесен подарък.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.