Стара Загора и Гълъбово първи в страната само с електронни сирени

https://www.24chasa.bg/region/article/7516054 www.24chasa.bg
Комисар Стоян Колев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Стара Загора похвали професионализма на изпълнителите, които са монтирали сирените в града. СНИМКА: Ваньо Стоилов

За ранно предупреждение и оповестяване на населението при извънредни ситуации - бедствия и аварии, в Стара Загора са монтирани 40 нови електронни сирени за звуково и словесно известяване, в Гълъбово те са 11. Двата града са първите в страната, в които сирените са изцяло електронни с цифрово управление. Експертите все още нямат единно мнение дали при словесното известяване на населението за бедствия по-подходящи са женските или мъжките гласове. Това стана ясно днес по време на информационен ден и заключителна конференция по проект "Доизграждане на системите за ранно предупреждение и оповестяване на населението и органите за управление за действия при извънредни ситуации, свързани със защитата на европейската критична инфраструктура". Проектът се отнася за цялата страна. Неговата продължителност е 24 месеца, а стойността му - 2 875 025 лева. Той се финансира със средства на Фонд "Вътрешна сигурност".

"Средствата по европейските фондове дават възможност за модернизиране на ключови структури в министерството. Сега приключваме проект, който включва градовете Стара Загора и Гълъбово. Целта е превенция и ранно оповестяване. Тестовете показаха, че това е работеща система, обучени са служители на МВР, които да работят с нея. С възможностите й са запознати органите на местна и областна администрация", каза Милко Бернер, зам.-министър на МВР.

Матиас Мюлнер, изпълнителен директор на немската фирма, производител на сиренната система, разказа, че системата по проекта има два независими национални контролни възела в София и Бургас. В 11 регионални градове са инсталирани сирени, в над 33 индустриални обекта - също. В цялата страна общо има над 1000 електронни системи за оповестяване. Те имат възможности за SMS известяване, TV съобщения и съобщения в социалните мрежи.

Експерти изчисляват, че всяко едно евро, вложено в системата за ранно предупреждение, се равнява на сума между 4 и 7 евра, които трябва да се похарчат послед за възстановяване след евентуални допуснати щети при бедствия и аварии.

На конференцията бе съобщено още, че в нощта срещу четвъртък над пътя Варна-Шумен е монтирана за първи път у нас 50-тонна пасарелка за нуждите на изграждащата се тол-система.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.