Седмица за борба с туберкулозата отново - от 24 до 28 юни в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/7517527 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Монтана е една от 5-те области в страната с награда от МЗ за изключителни резултати в битката с туберкулозата

Министерството на здравеопазването и Глобалния фонд за лечение на туберкулоза отличиха показалите най-високи резултати тубдиспансери на заключителната среща преди Фондът да се изтегли от страната след приключването на програмата си за България, която започна през 2008 г.

Монтана е една от 5-те области, които са наградени. МЗ и Фондът изразяват признателност за всеотдайността и професионализма на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД, допринесли за постигнатите резултати и успехи, а именно че болните от туберкулоза в Монтана са намалели три пъти за 10 г. Сега нивото на разпространение на болестта в региона е около 21 на 100 000 население, колкото е и средният показател за страната, докато при старта на програмата в региона заболеваемостта е една от най-високите – 68 болни на 100 000 души.

По програмата отделението в Монтана беше ремонтирано, оборудвано с техника, компютри, хладилник за съхраняване на лекарства и служебен автомобил за домашни посещения. Програмата осигуряваше и средства за превенция, транспорт и възнаграждения на медицински специалисти. Програмата заплащаше напълно лекарствата и консумативите за изследвания в лабораторията, лекуваше напълно безплатно болните, без значение дали имат здравни осигуровки. Освен това на изписан от отделението болен, който има удостоверение, че е социално слаб, се даваха по 90 лева месечно за храна и лекарства в продължение на три месеца.

За болните от по-тежката мултирезистентна туберкулоза се финансираше 2-годишно лечение, като първите 6 месеца те лежат безплатно в специализиран стационар в Габрово, а после 18 месеца се лекуват в домашни условия под наблюдението на лекар, който ги посещава в дома им със служебния автомобил, осигурен от Фонда. От общо 385 резистентно болни, лекувани там, 53-ма са били от област Монтана, което показва от една страна високото разпространение в началото, а също и нашите усилия да ги издирваме и лекуваме, разказа д-р Петров, който е посветил 50 години от живота си на професията.

След изтеглянето на Фонда грижата и финансирането ще поемат съвместно държавата и болниците. Дейността ще продължи както досега, ще продължи работата и с неправителствените организации, които са медиатори между болните и лекарите. Това е залегнало в приетата нова програма на МЗ до края на 2020 г. В нея е определено финансиране от 53 лева на ден за един пациент от държавата, като болниците ще трябва да дофинансират до реалната стойност на лечението, което е около 80 лева на ден, каза д-р Петров.

От 24 до 28 юни е поредната Седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата най-голямата областна болница в Северозапада. От 8 до 13 часа на посочените дати и ако се налага да получи напълно безплатно лечение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националният селекционер Красимир Балъков обяви своя списък с футболисти, играещи в чужбина, за предстоящия мач с Англия на 7 септември в Лондон. Двубоят е от квалификациите за Евро 2020. Бала ще разчита на Страхил Попов, Георги Пашов, Васил Божиков, Георги Сърмов, Ивелин Попов, Симеон Славчев, Божидар Краев, Георги Костадинов, Георги Миланов,

Лошите резултати на "Марибор" от началото на сезона са вследствие на промените, настъпили в клуба през лятото, пише в официална позиция на ръководството. Шампионът на Словения е съперник на "Лудогорец" в решаващите два мача за влизане в групите на Лига Европа. "Съставът е много променен и негативните резултати са нормални след само с няколко

Произведения на Станислав Трифонов-Насимо красят фасади по целия свят Знаете ли какво е общото между дядо Добри, Вазов, Левски, Ботев, Вапцаров? Освен че са бележити и незабравими българи, всички те оживяват в наши дни от страхотния талант на един художник, майстор на графитите - Станислав Трифонов-Насимо.