Седмица за борба с туберкулозата отново - от 24 до 28 юни в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/7517527 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Монтана е една от 5-те области в страната с награда от МЗ за изключителни резултати в битката с туберкулозата

Министерството на здравеопазването и Глобалния фонд за лечение на туберкулоза отличиха показалите най-високи резултати тубдиспансери на заключителната среща преди Фондът да се изтегли от страната след приключването на програмата си за България, която започна през 2008 г.

Монтана е една от 5-те области, които са наградени. МЗ и Фондът изразяват признателност за всеотдайността и професионализма на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД, допринесли за постигнатите резултати и успехи, а именно че болните от туберкулоза в Монтана са намалели три пъти за 10 г. Сега нивото на разпространение на болестта в региона е около 21 на 100 000 население, колкото е и средният показател за страната, докато при старта на програмата в региона заболеваемостта е една от най-високите – 68 болни на 100 000 души.

По програмата отделението в Монтана беше ремонтирано, оборудвано с техника, компютри, хладилник за съхраняване на лекарства и служебен автомобил за домашни посещения. Програмата осигуряваше и средства за превенция, транспорт и възнаграждения на медицински специалисти. Програмата заплащаше напълно лекарствата и консумативите за изследвания в лабораторията, лекуваше напълно безплатно болните, без значение дали имат здравни осигуровки. Освен това на изписан от отделението болен, който има удостоверение, че е социално слаб, се даваха по 90 лева месечно за храна и лекарства в продължение на три месеца.

За болните от по-тежката мултирезистентна туберкулоза се финансираше 2-годишно лечение, като първите 6 месеца те лежат безплатно в специализиран стационар в Габрово, а после 18 месеца се лекуват в домашни условия под наблюдението на лекар, който ги посещава в дома им със служебния автомобил, осигурен от Фонда. От общо 385 резистентно болни, лекувани там, 53-ма са били от област Монтана, което показва от една страна високото разпространение в началото, а също и нашите усилия да ги издирваме и лекуваме, разказа д-р Петров, който е посветил 50 години от живота си на професията.

След изтеглянето на Фонда грижата и финансирането ще поемат съвместно държавата и болниците. Дейността ще продължи както досега, ще продължи работата и с неправителствените организации, които са медиатори между болните и лекарите. Това е залегнало в приетата нова програма на МЗ до края на 2020 г. В нея е определено финансиране от 53 лева на ден за един пациент от държавата, като болниците ще трябва да дофинансират до реалната стойност на лечението, което е около 80 лева на ден, каза д-р Петров.

От 24 до 28 юни е поредната Седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата най-голямата областна болница в Северозапада. От 8 до 13 часа на посочените дати и ако се налага да получи напълно безплатно лечение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка