Съученикът на Йордан Радичков проф. Галилей Симеонов стана на 90 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7519734 www.24chasa.bg
Той е автор на един от най-добрите портрети на Васил Левски.

Преди 30 години се мести на село и сменя името си

Проф. Галилей Симеонов - автор на един от най-добрите портрети на Васил Левски, който се съхранява в Националната художествена галерия, навърши 90 г.

Наричат го последния жив класик в националното ни графично изкуство, който казва: “Мен само България ме зарежда с вдъхновение!”. Проф. Симеонов бил приятел и съученик на Йордан Радичков.

“..Йордана мина като вчерашния вятър в нашия живот... Брулеше ни с мисленето си отвсякъде. Каквото и да направеше - беше като вихрушка; беше гейзер, беше изблик на вдъхновение - на мисли... голямо богатство!... той ни заля отвсякъде - като тоя язовир...”, разказва той.

Преди 30 години преподавателят от Художествената академия Галилей Симеонов зарязва София и се връща в родното си село Гаврил Геново. Нещо повече - за да е по-близо до хората там, променя името си със съдебно решение и вече се казва Никола Дамянов Цветин. Смята, че с това е изпълнил волята на своя любим учител Илия Бешков, който му казал: “Ти си селско момче и на теб не ти подхожда такова име - Галилей.” Никола е прадядо му по бащина линия, Дамян е бащата, а Цветин е фамилията.

Сега графикът живее в полуизпепелена къща, меси сам хляба си, търси кладенчова вода и отглежда бели гъски. Никога не ги коли, за да красят двора му.

Художниците от монтанското дружество “Тенец” честитиха 90-годишния юбилей на проф. Галилей Симеонов, а Венелин Захариев му подари негов портрет. Служителите на регионалната библиотека “Гео Милев” - гр. Монтана, също поздравиха своя приятел по повод 90-те лазарника.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,