Изборът на ректор на Великотърновския университет няма да бъде спрян

https://www.24chasa.bg/region/article/7521327 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Административният съд във Велико Търново е оставил без уважение исканията за спиране на предварителното изпълнение за избор на ректор и на председател на Общото събрание на Великотърновския университет, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Съдът е бил сезиран с оспорване на решенията на Общото събрание на Великотърновския университет от 20 май тази година за избор на ректор за мандат 2019 - 2023 година, както и за избор на председател на Общото събрание.

Решаващите състави и по двете дела са отхвърлили двете искания, се посочва в съобщението.

Мотивите на двата съдебни акта са аналогични - решенията за предварително изпълнение са обосновани от важни обществени интереси и предотвратяват блокиране на работата на учебното заведение.

Изложени са съображения, че съдебното производство и по двете дела не би могло да приключи преди предстоящата съдебна ваканция, а в този период от време се налага вземането на важни решения от значение за бъдещото функциониране на университета - приключване на кандидатстудентската кампания, утвърждаването на такси, учебни планове, брой докторанти, графици и не на последно място изплащане на трудови възнаграждения.

В мотивите се посочва още, че Законът за висшето образование не предвижда изпълняване на длъжностите след изтичане на мандата до влизане в сила на решение на Общото събрание за избор, което практически оставя университета без съответния орган, а това води до преустановяване работата на институцията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.