Изборът на ректор на Великотърновския университет няма да бъде спрян

https://www.24chasa.bg/region/article/7521327 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Административният съд във Велико Търново е оставил без уважение исканията за спиране на предварителното изпълнение за избор на ректор и на председател на Общото събрание на Великотърновския университет, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Съдът е бил сезиран с оспорване на решенията на Общото събрание на Великотърновския университет от 20 май тази година за избор на ректор за мандат 2019 - 2023 година, както и за избор на председател на Общото събрание.

Решаващите състави и по двете дела са отхвърлили двете искания, се посочва в съобщението.

Мотивите на двата съдебни акта са аналогични - решенията за предварително изпълнение са обосновани от важни обществени интереси и предотвратяват блокиране на работата на учебното заведение.

Изложени са съображения, че съдебното производство и по двете дела не би могло да приключи преди предстоящата съдебна ваканция, а в този период от време се налага вземането на важни решения от значение за бъдещото функциониране на университета - приключване на кандидатстудентската кампания, утвърждаването на такси, учебни планове, брой докторанти, графици и не на последно място изплащане на трудови възнаграждения.

В мотивите се посочва още, че Законът за висшето образование не предвижда изпълняване на длъжностите след изтичане на мандата до влизане в сила на решение на Общото събрание за избор, което практически оставя университета без съответния орган, а това води до преустановяване работата на институцията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда