Започна жътвата на пшеница в Добруджа

https://www.24chasa.bg/region/article/7524590 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Започна жътвата на пшеницата в Добруджа – съобщават от областната дирекция „Земеделие”-Добрич.

Жънат в общини Каварна и Шабла.

11 000 дка са пожънати, съответно 10 000. в община Каварна и 1000 дка в Шабла. Средният добив от пшеница засега е 535 кг от дка. Това е в резултат на прибрани само 0,85% от площите.

Четири от общините зажънаха и ечемика, а в община Каварна дори приключиха. С на 85% пожънат ечемик са стопаните от Шабла и с на по 60-65% Балчик и Ген.Тошево.

За цялата област общо 9365 дка с ечемик са пожънати или 48%. Средният добив е 538 кг от дка. Тази година с ечемик в Добруджа са засети 19 156 дка. Площите с пшеница възлизат на 1 299 985 дка.

Според специалисти от Добруджанския земеделски институт, тази година добивите от пшеница се очакват да са по-малки, заради дългата суша, която се отрази на житните растения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.