Проверяват 60 басейна за мръсна вода

https://www.24chasa.bg/region/article/7525591 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Мащабна проверка на откритите басейни започнаха здравни инспектори от Пловдив и червенокръстци. До края на идната седмица ще бъдат инспектирани всичките 60 плувни комплекса в града и региона. Вземат се проби за микробиология и химични показатели на водата, които ще покажат наличие на опасната за здравето бактерия ешерихия коли, съдържанието на амоняк, окисляемост, цвят и мирис. Представителите на БЧК пък ще следят за безопасността в къпалните. При установяване на замърсена вода басейните ще се затварят. Собствениците им ще трябва да ги изпразнят и почистят, след което да представят нова проба. Ако и тя не отговаря на нормативите, ще им се налагат глоби. Санкцията за първо нарушение е 500 лева.

"Пловдив е с най-много плувни обекти след столицата. В последните няколко години не сме налагали актове за мръсни проби, тъй като почти всички басейни са с пречиствателни съоръжения. Тези, които нямат, спазват изискването за източване на водата на три дни", обясни шефът на РЗИ д-р Ваня Манчева. Къпалните са задължени сами да изследват водата и на всеки 10 дни да представят резултатите в инспекцията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.