Молдовски българи търсят корените си, като обикалят пеш България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7532520 www.24chasa.bg
Уставно българите от Молдова са облекли жълти жилетки и вървят в колона, за да спазят правилата за движение в България. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Група от 7 молдовски българи търсят корените си, като тези дни обикалят пеш България по следите на дедите си. Те са потомци на селяни от ямболското село Ботево, тогава Чомлеккьой, които през 1829 г. напуснали родината си заедно с войските на руския пълководец Дибич Забалкански след поредната Руско-турска война, за да се спасят от зверствата на турците. Те се заселили в границите на днешна Молдова.

Инициатор на пешия поход е 42-годишният учител по история и биология Владимир Мъгла от село Троица. Той разказа днес пред "24 часа", че ентусиастите сами планирали маршрута си, който започна в четвъртък от село Ботево и продължава през Стара Загора, връх Шипка и Велико Търново до Силистра. Молдовските българи планират да изминат пеш общо 515 километра на българска територия, днес те извървяха разстоянието между Нова Загора и старозагорското село Ягода. У нас им помагат активисти на партия "Възраждане", в логистиката им са включени и 2 автомобила.

"Сами изработихме и фланелките си, на които са изписани стиховете "Аз съм българин и силна майка мен ме е родила", както и маршрута на похода ни", разкри още Владимир на архаичен български език, който е научил от близките си у дома. Той е впечатлен силно от гостоприемството, което им оказвали хората по пътя. В групата единствена жена е Нина Топалова. Сред пешеходците е и 43-годишният шивач Александър Романеско, който планира скоро да се премести със семейството и за заживее в София.

Днес ентусиастите изминаха пеш разстоянието между Нова Загора и старозагорското село Ягода. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Инициаторът за похода Владимир Мъгла /вдясно/ и Александър Романеско, който планира да заживее със семейството си в София. СНИМКА: Ваньо Стоилов

42-годишният учител от молдовското село Троица Владимир Мъгла разкрива, че сами си направили фланелките с родолюбивия текст на гърдите. СНИМКА: Ваньо Стоилов

У нас на ентусиастите помагат активисти на партия "Възраждане". Днес три момичета от Стара Загора извървяха с тях част от пътя между Нова Загора и Стара Загора, донесоха и минерална вода. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.