Община Лом предоставя патронажна помощ на 91 възрастни хора

https://www.24chasa.bg/region/article/7548811 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

91 възрастни хора и лица с увреждания ще се възползват от услугата „патронажна грижа“, която включва както медицински грижи така и социални услуги, подпомагащи потребителите за справяне с ежедневни дейности от бита. Услугите ще се предоставят от домашни помощници и социални работници директно в дома на потребителя, в рамките на 2 часа на ден, след извършване на индивидуална оценка на нуждите на всеки един от тях.

Община Лом сключи договор с Министерството на труда и социалната политика по процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2012. Проектът е на стойност 241 387 лв. и ще се реализира в срок от 16 месеца.

Чрез предоставянето на услуга "патронажна грижа" ще се създадат условия за подкрепа на 91 възрастни хора и лица с увреждания да преодолеят затрудненията си от здравословен характер и да допринесе за подобряване на техния психологически, социален и здравен статус.

Проектът има за цел подобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на хора с увреждания и възрастни хора на територията на общината, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда и създаване на условия за качественото им предоставяне.

Реализирането на комплекса от дейности по проекта ще допринесе за изграждане на подходящ материален и кадрови капацитет за предоставяне на патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания, както и осигуряване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за възрастни хора и лица с увреждания в техните домове. Той ще допринесе и за разширяване обхвата на дейността на Община Лом, като доставчик на услуги за социално включване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Половинката на вратаря на "Манчестър Юнайтед" Давид де Хеа - Едурне, ще се изявява в ново амплоа. Красивата испанска певица започва кариера като актриса. Първата роля на блондинката ще е в популярния и у нас сериал "Новите съседи". В него тя ще си партнира отново с Паз Падила. Актьорът е заедно с нея и в момента в журито на музикалното риалити Got

За някои предаването "Фермата" може да е само шоу, но за други е фактор, променящ живота! Риалитито се оказва съдбоносно за Красимира и Димитър Калайджиев, които след края на предаването продължават да поддържат изключително близки взаимоотношения. "България Днес" засече двойката в столичен ресторант да обядват, а впечатление прави,

Безценно монетно съкровище, открито у нас, ще бъде показано за първи път. Находката е без стойност във финансово изражение, понеже подобни аналози не са известни до момента. Съкровището е намерено под ръководството на археолога Ивайло Кънев от Националния исторически музей в крепостта Балък дере, близо до Ивайловград