Обществено обсъждане за името на мост в Ловеч

https://www.24chasa.bg/region/article/7549463 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Обществено обсъждане на предложението на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова за именуване на пешеходен мост насред града "Богоявленски мост" се проведе в понеделник вечерта, съобщиха от пресцентъра на институцията. Става дума за моста до общината, който свързва пл. "Екзарх Йосиф Първи" с ул. "Васил Левски" и който досега няма официално име. Точно там всяка година на Богоявление се хвърля кръста в река Осъм.

На поканата, отправена към всички жители и заинтересованите страни да вземат участие в общественото обсъждане, се отзоваха само представителите на Ловчанска епархия начело с митрополит Гавриил.

В началото водещата събитието Даниела Цанова, секретар на Община Ловеч, съобщи, че предложението е било върнато от общинските съветници с мотив, че липсва обществено обсъждане. Трябва да се изпълни административната процедура, която включва и обсъждане, и тогава ОбС да вземе решение, обясни Цанова.

В администрацията са били входирани две писмени становища - на Ловчанска епархия и на гражданин. Първият текст е с положително отношение към предложението на кмета, вторият припомня един опит за именуване чрез интернет обсъждане, но в общината няма данни за прието решение.

"Против названието "Богоявленски мост" може да е само някой заклет богохулник, нормалният човек не може да е против. Всеки трябва да се постарае да открие Бога в себе си!", каза Ловчанският митрополит. Той благодари на кмета Корнелия Маринова, че има доблестта и смелостта да направи това предложение, а после припомни една реплика от известния филм "Покаяние" - "Кому е нужен този път, ако не води към храма?"

Архимандрит Викентий сподели, че откакто се помни, съоръжението е популярно като "Мостът за никъде", а е много по-добре да се нарича Богоявленски мост.

Протоколът от обсъждането ще бъде внесен на заседание на Общинския съвет Ловеч при следващото разглеждане на предложението.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.