Обществено обсъждане за името на мост в Ловеч

https://www.24chasa.bg/region/article/7549463 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Обществено обсъждане на предложението на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова за именуване на пешеходен мост насред града "Богоявленски мост" се проведе в понеделник вечерта, съобщиха от пресцентъра на институцията. Става дума за моста до общината, който свързва пл. "Екзарх Йосиф Първи" с ул. "Васил Левски" и който досега няма официално име. Точно там всяка година на Богоявление се хвърля кръста в река Осъм.

На поканата, отправена към всички жители и заинтересованите страни да вземат участие в общественото обсъждане, се отзоваха само представителите на Ловчанска епархия начело с митрополит Гавриил.

В началото водещата събитието Даниела Цанова, секретар на Община Ловеч, съобщи, че предложението е било върнато от общинските съветници с мотив, че липсва обществено обсъждане. Трябва да се изпълни административната процедура, която включва и обсъждане, и тогава ОбС да вземе решение, обясни Цанова.

В администрацията са били входирани две писмени становища - на Ловчанска епархия и на гражданин. Първият текст е с положително отношение към предложението на кмета, вторият припомня един опит за именуване чрез интернет обсъждане, но в общината няма данни за прието решение.

"Против названието "Богоявленски мост" може да е само някой заклет богохулник, нормалният човек не може да е против. Всеки трябва да се постарае да открие Бога в себе си!", каза Ловчанският митрополит. Той благодари на кмета Корнелия Маринова, че има доблестта и смелостта да направи това предложение, а после припомни една реплика от известния филм "Покаяние" - "Кому е нужен този път, ако не води към храма?"

Архимандрит Викентий сподели, че откакто се помни, съоръжението е популярно като "Мостът за никъде", а е много по-добре да се нарича Богоявленски мост.

Протоколът от обсъждането ще бъде внесен на заседание на Общинския съвет Ловеч при следващото разглеждане на предложението.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи