Областната епизоотична комисия в Ловеч: Африканската чума по свинете е близо

https://www.24chasa.bg/region/article/7550157 www.24chasa.bg

"Към този момент няма огнища на африканска чума по свинете (АЧС) в област Ловеч, но близо до нас - в Плевенско, и се приближават към границата с област Ловеч.

Не трябва да допускаме разпространението на заразата да стигне до големите свинекомплекси, това ще е голям удар за икономиката на страната, затова и усилията ни се умножават." Това каза днес зам.-областният управител Илиян Тодоров, председател на областната епизоотична комисия по време на поредното заседание по темата.

Основните действия за намаляване на популацията на дива свиня, като първичен разпространител на АЧС са насочени в няколко посоки - намаляване чрез постоянен индивидуален лов, без групов лов на гонка, както следва: в района на "горещи точки", в 10 км зона, около установените огнища на АЧС отстрелът трябва да сведе популацията до абсолютния минимум 0,3 на кв. м, което означава отстрел на свине майки, приплоди и трофейни.

В останалите райони на цяла Северна България чрез индивидуален лов следва да намали популацията до планираните 0,5 бр. на кв. м. Мярките се изпълняват от ловни сдружения, наемателите на дивечовъдни участъци, служители на ДП и ИАГ с право на подборен отстрел, като те изпълняват задачата в неотдадени държавни ловни територии, както и по споразумение. Разпоредено е още постоянен мониторинг по график на ловностопанските територии за установяване на умрели диви свине. Областните и районните поделения на БАБХ са натоварени със задачата да проведат кратки информационно-образователни курсове с всички ловни дружини, като в най-голещите точки това трябва да стане до 20 юли.

Компесаторните мерки от страна на ДП, Изпълнителната агенция по горите и БАБХ към стопаните на ловните територии включват цялостно поемане на изследванията за АЧС на отстреляни диви свине, осигуряване на транспорт и хладилни камери за съхраняване на отстреляните животни при спазване на правилата за биосигурност, финансово стимулиране - 50 лв на отстреляна дива свиня.

МВР има ангажимент по контрол на превозните средства в горите, преминаващи близо до "горещи точки", а тел. 112 да реагира на сигнали за открити мъртви животни, животни в заден двор в близост до "горещи точки" и сигнали за превоз на месо и живи животни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на