Мъжки хор към НЧ „Разум 1883“ с I награда от международен фестивал

https://www.24chasa.bg/region/article/7553060 www.24chasa.bg
Снимка: Авторката

Мъжки хор към НЧ „Разум 1883“ се завърна от 16-тото поредно издание на Международния хоров фестивал „Маестро Медникаров“ в курортния комплекс Албена, проведено от 6 до 9 юли. В оспорваната надпревара певците с диригент Снежина Георгиева спечелиха I място, представяйки се с богат и разнообразен репертоар. Конкуренцията бе много голяма, но те се наредиха по точки като лауреати след приза - Гран При, спечелен от Хора на Одеската епархия. През 2015 г. вокалните изпълнители от Монтана огласиха курорта и бяха наградени с най-високото отличие – Гран При. Диплом за най-добре представил се хоров колектив те спечелиха през 2013 на Международен хоров фестивал в Добрич – Албена. По това време техен художествен ръководител бе Марио Пенев.

Хористите към НЧ „Разум 1883“ се състезаваха с много силна конкуренция - 11 състава от Русия, Украйна и България. Спечеленото им I място е своеобразно признание за възможностите, придобити от усиления целогодишен труд. Специалното в музикалното събитие бе, че диригентите бяха и жури, което оценяваше останалите хорови състави. Мъжкият хор е една от най-добрите вокални формации на Северозапада. Благодарение на усърдието и продължителната подготовка, самодейците спечелиха много отличия през изминалите години от международни фестивали в България и чужбина. Тази година тенденцията по отношение на наградите продължи. Организатор на фестивалната програма „Приятели на България“ (България) в Албена бе г-жа Мари Агасян, а оценяващо жури бе нейният съпруг г-н Хайгашод Агасян. Друг организатор бе „Фестивална програма на детското творчество“ (Русия). Партньори на форума също бяха Съюзът на българските композитори, Българският хоров съюз, Съюз на българските музикални и танцови дейци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",