Античен фестивал върна Никополис ад Иструм в епохата на Римската империя

https://www.24chasa.bg/region/article/7557504 www.24chasa.bg
Даниел Панов пробва древни римски занаяти СНИМКА: Община Велико Търново

Кметът на Велико Търново Даниел Панов откри събитието

Античният фестивал „Нике – играта и победата” върна древния град Никополис ад Иструм в епохата на Римската империя. Четвъртото издание на форума се провежда днес и утре, а само за половин ден архитектурно-музейният резерват, намиращ се на 20 километра от Велико Търново, привлече над 1000 посетители.

Фестивалът бе открит от кмета на старопрестолния град Даниел Панов, заедно с него бяха кметицата на с. Никюп Йорданка Атанасова, директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов, археолозите доц. Павлина Владкова и Калин Чакъров, предадоха от общината

Даниел Панов поздрави организаторите, както и участниците – групи за възстановки от цяла България. Той подчерта, че фестивалът „Нике – играта и победата” за кратко време е успял да се утвърди като познато събитие в цяла България и има голяма роля за увеличения туристически интерес към Никополис ад Иструм и изобщо – към Велико Търново.

В продължение на два дни в Никополис ще бъдат пресъздадени животът по българските земи през Античността, римо-дакийските и римо-готските войни, утвърждаването на християнството, занаятите, игрите и военното дело. Ще има и възстановки на древни ритуали – сватби, изгаряне на клада и др. В програмата са предвидени пешеходни турове, игри с публиката, атрактивни занимания за деца. Посетителите, които са дошли със собствени антични костюми, ще бъдат отличени с награди.

Фестивалът е организиран от Сдружение „Бъдеще за Никоп”, Община Велико Търново, Регионалният исторически музей в Старата столица, Кметство – с. Никюп, Сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице” – София.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.