Комити "освободиха" Банско на фестивала "Фолклорна магия" (СНИМКИ)

https://www.24chasa.bg/region/article/7558444 www.24chasa.bg
Възстановка на Освобождението на Банско. СНИМКИ: ОБЩИНА БАНСКО

Въоръжени до зъби комити бродеха из гората край Банско в дъждовния летен ден и чакаха обявяването на най-святото нещо - Свободата. Възстановка на Освобождението на града бе изиграна днес в последния ден от националния фестивал "Фолклорна магия".

Пукна пушка арамия и те се събраха да изиграят най-тежкото, най-мъжкото, най-мълчаното хоро. Момците тръгнаха към града да занесат добрата вест. Всички ли се завръщат? Всяка невеста ли ще срещне своя любим. По главите им закичваха росен здравец, а на лицата им грейваха все по-широки усмивки. И там, на мегдана, ги чакаше Яворов с думите: "Братя, събрали сме се тук да посрещнем най-ценното нещо в живота на човек - Свободата. С онази светлина, братя пред която сложиха непокорните си глави Гоце и Даме, и хилядите още знайни и незнайни герои на революцията. Пазете я много, братя, защото е свята. Не позволявайте сърцата ви да се свиват от коравосърдечието и безразличието. Помнете онези, които толкова силно я желаеха и умряха за нея. Братя българи, поздравявам ви като жителите на първото свободно селище на българското отечество - Македония!". И пукнаха радостно пушкалата, и песен се разля и се сля с историята, и невести, дъщери, сестри, и свидни майчици свалиха кърпите от главите и се втурнаха сред мъжете. И стана чудо - народът ликува! Стотици сърца затупкаха в ритъма на тъпана и се изви кръшно хоро. Хорото на свободата.

Не, не сме се върнали назад във времето, всичко това се случи днес в Градския парк в Банско. "Собраа се арамии, арамии банскалии" нарекоха спектакъла - възстановка екипът на Народно читалище "Никола Вапцаров" - Банско, подготвен специално за последния ден на фестивала "Фолклорна магия". Сигурни сме, че няма човек, който да не се е почувствал горд и достоен син на майка България, след като е присъствал на мястото. Сигурни сме, че екотът на пушките на мъжете от "Дружина Перински Айдути" дълго ще звучи в съзнанието ни, напомняйки за дълбочината на корените ни и давайки крила на взора ни в бъдещето, коментираха хилядите гости на фолклорния празник. 

Комити

Комити

Комити

Комити

Комити

Комити

Комити

Комити

Комити

Комити

Комити

Комити

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана