Дамбата на Балчик и централният площад на Мангалия се благоустрояват с евросредства

https://www.24chasa.bg/region/article/7560030 www.24chasa.bg

Крайбрежната алея на град Балчик „Дамбата” в участъка от Морска гара до „Двореца”, както и централният площад на град Мангалия, Румъния, на площ от 3700 кв. м. ще бъдат блатоустроени по проект „Синергия на природата и културата – потенциал за развитие на трансграничния регион“. Той се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния България”. Водещ партьор е община Балчик.

Ще се реконструира настилката и обособи велоалея в обхвата на съществуващата Дамба. Общата дължина на участъка от крайбрежната алея е 1700 м. По него ще се възстановят парапетите и съществуващите части от отводнителни канавки.

Общата стойност на проекта е 1 499 902,70 евро, от които 749 988,64 евро са за изпълнение на дейностите в община Балчик, а останалите са за община Мангалия. Собственият принос на партньорите по проекта е 2%. - общо в размер на 30 054,54 евро, от които 15 007, 27 евро - съфинансиране от община Балчик.

Срокът на изпълнение е 36 месеца.

„Ние сме напреднали с дейностите по Дамбата. Спряхме заради тулистическия сезон. След това продължаваме и се надявам до края на годината да приключим с обекта” – каза кметът на Балчик Николай Ангелов. Кметът на Мангалия Кристиян Раду обяви, че те са още на етап обявяване на обществени полъчки. Двамата кметове обявиха, че работят по трети проект заедно и съвместните им действия са много ползотворни.

В рамките на проекта в Мангалия ще бъде изготвен кулинарен наръчник „Черноморско меню”, който ще включва рецепти от Румъния и България. Той ще бъде представен на фестивала „Море, слънце и култура”.

В Балчик ще се организират 2 музикални събития.. По време на четиридневния фестивал „Балчик - пиано дейс” ще има изнесено пиано, на което желаещите могат до посвирят, а за последната вечер е предвиден пиано малатон с участието на водещи изпълнители от България и Румъния. Другото събитие е „Балчик - джаз найтс".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански