Дамбата на Балчик и централният площад на Мангалия се благоустрояват с евросредства

https://www.24chasa.bg/region/article/7560030 www.24chasa.bg

Крайбрежната алея на град Балчик „Дамбата” в участъка от Морска гара до „Двореца”, както и централният площад на град Мангалия, Румъния, на площ от 3700 кв. м. ще бъдат блатоустроени по проект „Синергия на природата и културата – потенциал за развитие на трансграничния регион“. Той се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния България”. Водещ партьор е община Балчик.

Ще се реконструира настилката и обособи велоалея в обхвата на съществуващата Дамба. Общата дължина на участъка от крайбрежната алея е 1700 м. По него ще се възстановят парапетите и съществуващите части от отводнителни канавки.

Общата стойност на проекта е 1 499 902,70 евро, от които 749 988,64 евро са за изпълнение на дейностите в община Балчик, а останалите са за община Мангалия. Собственият принос на партньорите по проекта е 2%. - общо в размер на 30 054,54 евро, от които 15 007, 27 евро - съфинансиране от община Балчик.

Срокът на изпълнение е 36 месеца.

„Ние сме напреднали с дейностите по Дамбата. Спряхме заради тулистическия сезон. След това продължаваме и се надявам до края на годината да приключим с обекта” – каза кметът на Балчик Николай Ангелов. Кметът на Мангалия Кристиян Раду обяви, че те са още на етап обявяване на обществени полъчки. Двамата кметове обявиха, че работят по трети проект заедно и съвместните им действия са много ползотворни.

В рамките на проекта в Мангалия ще бъде изготвен кулинарен наръчник „Черноморско меню”, който ще включва рецепти от Румъния и България. Той ще бъде представен на фестивала „Море, слънце и култура”.

В Балчик ще се организират 2 музикални събития.. По време на четиридневния фестивал „Балчик - пиано дейс” ще има изнесено пиано, на което желаещите могат до посвирят, а за последната вечер е предвиден пиано малатон с участието на водещи изпълнители от България и Румъния. Другото събитие е „Балчик - джаз найтс".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.