Откриха културно-образователен център и музейна сбирка, посветени на д-р Васил Радославов в Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/7560369 www.24chasa.bg

Делото, заслугите и духът на известния български политик д-р Васил Радославов (1854 - 1929) бяха на почит днес в родния му град Ловеч. Неговите правнуци Паоло и Микеле Джулини обзаведоха нов културно-образователен център с музейна сбирка, носещи неговото име. За целта общината предостави една възрожденска къща в квартал "Вароша".

При откриването заместник-кметът на общината Даниел Колев сподели с представителите на фондациите "Стефан Нойков" и "Shapdiz", инициатори за центъра, колко е важно да се знае историята и нейните видни представители.

Културно-образователният център се създава по повод 165-годишнината от рождението и 90-годишнината от кончината на видния политик, който още като младеж е сподвижник на Левски и другите революционери в Ловеч.

Освен да припомня с фотоси, предмети и видео живота и делото на д-р Васил Радославов, центърът ще бъде и културно пространство за младите хора. Има възможност за прожекции на филми, за изложби, за семинари и дискусии, подготвя се и дигитален архив.

Д-р Васил Радославов е един позабравен през десетилетията политик, но пък много интересна личност с дълга политическа кариера. За това говори проф. д.и.н. Бисер Георгиев от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски. Той припомни, че Левски е казал за него: "Нас ни трябват не само хора с оръжие в ръка за да извоюват свободата, но и такива хора, които по-късно със знания и книги ще водят народа към по-добро".

След това думата бе дадена на Паоло Джулини, правнук на д-р Васил Радославов, който на български език произнесе политическа реч в защита на либерализма, давайки съвременни примери. "Днес тук оживява един деликатен и критичен политически и исторически момент", каза той.

На събитието присъстваха представители на ловешкия музей и библиотека, тук беше още кметът на село Чавдар, Софийско, което преди се е казвало Радославово, много учени и историци от Шуменския и Великотърновския университет. Стамат Узунов от фондация "Стефан Нойков" пък припомни, че д-р Радославов е роден точно на 15 юли (стар стил). Неговият идеал е бил "България обединена!", бил е твърд патриот и строител на съвременна България.

Певецът Тодор Върбанов пък изпълни няколко стари градски песни, за да върне публиката в онази атмосфера, още повече, че д-р Радославов е обичал музиката. Още в началото молитва и водосвет отслужи отец Кънчо Кабадийски.

Следобед в Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев" се проведе кръгла маса на тема: "Д-р Васил Радославов - живот, борби и слава". Водещ на форума бе проф. д.и.н. Бисер Георгиев от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", участваха проф. д.и.н. Радослав Мишев, проф. д.и.н. Милко Палангурски и проф. д.п.н. Тодор Галунов от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", както и доц. д-р Стефан Минков и докторант Любка Найденова от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

Д-р Васил Радославов е роден в Ловеч на 27 юли (нов стил) 1854 г., произхожда от будно семейство със свое място във възрожденските процеси. Участник е в национално-освободителното движение, последовател е на Васил Левски, секретар е на ловешкия революционен комитет. След Освобождението на България той получава елитно образование, прави впечатляваща професионална, обществена и политическа кариера. Многократно е народен представител и министър, а в периода 1886 - 1918 г. е три пъти министър-председател на страната, при това най-младият министър-председател. Има 40-годишен стаж в политиката, три пъти е съден и три пъти амнистиран. Починал е в нищета в германска болница.

С откриването на този център в Ловеч бе поправена една историческа несправедливост, споделиха присъстващите на събитието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,