Повече земя за обезщетение в община "Родопи"

https://www.24chasa.bg/region/article/7563759 www.24chasa.bg

Допълнителни 2041 дка частна общинска земя ще бъдат дадени за обезщетение на жители на "Родопи", чиито имоти са били отнети при създаването на ТКЗС и ДЗС. Решението беше взето на днешната сесия на "Родопи", на която присъства и кметът Пламен Спасов. Гласуваните 2041 декара ще се добавят към одобрения вече списък с 3873 дка за компенсация.Така ще станат общо 5915 дка.

През февруари м.г. общинската служба по земеделие е предложила въпросният списък да се разшири с още имоти. Впоследствие бяха проведени срещи между представители на министерството на земеделието, на общинската служба и управата на "Родопи". Постигнато е съгласие да се сформира комисия, която да огледа всички свободни общински терени. От общинската служба по земеделие са отказали да включат имоти, обрасли с храсти и дървета, с аргумента, че законът не позволява да се използват за обезщетения. Близо година е била необходима, за да се уточни кои терени ще влязат в допълнителния списък.

След днешното решение на съветниците има 14-дневен срок за обжалвания.

"Ако няма такива, МЗ трябва да обяви обществена поръчка за изготвяне на план за обезщетението и да бъде избрана геодезическа фирма", обясни шефът на общинската служба по земеделие Лазаринка Йочкова. При липса на обжалвания на плана ще започне въвеждането на правоимащите в имотите, с които ще бъдат компенсирани. Очаква се процесът да стартира още тази година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.