"Светият път" премина и през Община Мездра

https://www.24chasa.bg/region/article/7564441 www.24chasa.bg

Стартирал във Велико Търново с 20 души поклонници, походът на „Светият път“, по който са пренесени мощите на св. Иван Рилски достигна Община Мездра.

Десетки поклонници от цяла България дойдоха в с. Долна Кремена. В близо 600-километровия маршрут до Рилския манастир следващите спирки на поклонниците са в селата Горна Кремена и Върбешница.

Озаглавен „Светият път“, поклоническия поход е организиран с цел да отбележи 550-годишнината от пренасянето на мощите на светеца от Велико Търново до Рилския манастир.

„Положихме огромни усилия да разработим възможно най-достоверния маршрут и да организираме първия такъв поход от подобен мащаб. Вярваме, че това е поредната крачка в правилната посока за развитие на духовния туризъм, както например поклонници от цяла Европа се стичат по маршрутите до Сантияго де Компостела“, сподели един от главните инициатори на поклонническия поход Евгени Коев.

„Досега не сме имали никакви премеждия по пътя, навсякъде сме приети радушно и топло. Сега сме в пика на третия етап от нашия Път, като ще отбележим финала на третия етап в Черепишкия манастир „Св. Успение Богородично“ на 20 юли.

Няма ограничения за участниците в похода, всеки може да се включи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи