"Хабитат България" и община Мездра със съвместни усилия за справянето с ефектите от урбанизацията

https://www.24chasa.bg/region/article/7564765 www.24chasa.bg

На 17 юли представители от община Мездра и фондация „Хабитат България“ проведоха работна среща за проблемите и възможностите пред общностите за достоен дом за всеки.

Срещата бе открита от кмета на община Мездра инж. Генади Събков, който приветства подобно начинание и изказа убеденост, че с общи сили проблемите пред населението на Земята могат да бъдат разрешени.

“Проблемите на човечеството в глобален мащаб са много, но проблемът да имаме достъп до жилище и земя стои по малко по-особен начин в дневния ред. Ние, като общини, а и като хора, трябва да подпомагаме на тези, които имат нужда от подкрепа. Глобално, планетата не се е променила много от зараждането на човечеството до наши дни, но човешките отношения са се променили коренно. Човекът е излязъл от пещерите и е направил живота си по-приятен. Но това носи със себе си и битката за надмощие и власт и трябва да си зададем въпросите нужно ли е това и има ли причина. Когато сме добронамерени един към друг по-леко ще постигаме добри резултати. Пример за това е съвместната ни дейност с „Хабитат България“. С общи усилия ще облагородим района около река Моравешка“, сподели инж. Събков.

Експертите от „Хабитат България“ Националният директор Минчо Бенов и мениджър проекти Ася Добруджалиева обсъдиха Дневен ред 2030 – документ на ООН, подписан в Ню Йорк през 2015 г., който адресира нуждата от жилища и земя във все по-скоростно урбанизиращите се територии. На работната среща бяха дискутирани и проблемите пред жилищния фонд в България и как някои общини са решили тези проблеми чрез преструктуриране на подробните си устройствени планове (ПУП).

Кулминация на работната среща бе облагородяването на част от парковото пространство около река Моравешка. Експерти и доброволци от община Мездра боядисаха оградните съоръжения на реката, положиха бетонови бордюри, изляха основата на беседка и придадоха по-свеж и функционален вид на територията около ул. „Индустриална“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда