Евтаназирани са свиня и десет прасенца с африканска чума в Търговищко

https://www.24chasa.bg/region/article/7564954 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В три километровата зона, която обхваща първия епицентъра на заболяването, продължават проверките за прасета, за да се евтаназират. В 10-километровата зона се вземат кръвни проби. Ангажиментът на кметовете по общини е до утре на обяд да дадат пълна информация за всички налични домашни прасета, отглеждани в стопанство тип "заден двор" по населените места в областта. На хората е препоръчано и на много места те вече го правят да изколят животните. Като месото задължително да премине през термична обработка, призова Стайков.

В област Търговище се извършват пълен контрол и проверка на превозните средства за търговия с прасета, придвижване на месо и местни продукти, с цел ограничаване на разпространението на болестта, предава БТА.

На заседанието на епизоотичната комисия днес са участвали и представители на големите свине комплекси, които се намират основна в Търговищка, Поповска и Опаченска община. Предприети са съвместни мерки за превенция. Собственик на голяма свинеферма е предложил да компенсира частните стопани от населеното място по едно прасе по Коледа, ако заколят животните си. Идеята е да се ограничи разпространението на болестта.

Според областния управител важен елемент от кампанията за намаляване на разпространението на болестта е намаляването на популацията на дивите прасета. Ловните дружинки са задължени в всеки понеделник да подават информация за убитите и загробени прасета, както и за броя на живите. За да се спази заповедта в района на огнището на чума да бъдат 0,3 броя на квадратен километър, а там където няма - чума - 0,5 на кв.км.

Издадена е заповед, с която е разпоредено почистването и дезинфикцирането на всички места и терени, на които има струпване на хора.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с