Евтаназирани са свиня и десет прасенца с африканска чума в Търговищко

https://www.24chasa.bg/region/article/7564954 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В три километровата зона, която обхваща първия епицентъра на заболяването, продължават проверките за прасета, за да се евтаназират. В 10-километровата зона се вземат кръвни проби. Ангажиментът на кметовете по общини е до утре на обяд да дадат пълна информация за всички налични домашни прасета, отглеждани в стопанство тип "заден двор" по населените места в областта. На хората е препоръчано и на много места те вече го правят да изколят животните. Като месото задължително да премине през термична обработка, призова Стайков.

В област Търговище се извършват пълен контрол и проверка на превозните средства за търговия с прасета, придвижване на месо и местни продукти, с цел ограничаване на разпространението на болестта, предава БТА.

На заседанието на епизоотичната комисия днес са участвали и представители на големите свине комплекси, които се намират основна в Търговищка, Поповска и Опаченска община. Предприети са съвместни мерки за превенция. Собственик на голяма свинеферма е предложил да компенсира частните стопани от населеното място по едно прасе по Коледа, ако заколят животните си. Идеята е да се ограничи разпространението на болестта.

Според областния управител важен елемент от кампанията за намаляване на разпространението на болестта е намаляването на популацията на дивите прасета. Ловните дружинки са задължени в всеки понеделник да подават информация за убитите и загробени прасета, както и за броя на живите. За да се спази заповедта в района на огнището на чума да бъдат 0,3 броя на квадратен километър, а там където няма - чума - 0,5 на кв.км.

Издадена е заповед, с която е разпоредено почистването и дезинфикцирането на всички места и терени, на които има струпване на хора.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж загина, затрупан в изкоп в кюстендилското село Блажиево. 59-годишният работник е отстранявал авария във водопровода. Багер изкопал ров около 1,80 метра, за да достигне до спукалата се преди 3-4 дни тръба. При смяната й изкопът се свлича и затрупва намиращия се в него мъж. Колегите му се притичат на помощ, успяват да го разкопаят и извадят,

Шофьор на градския транспорт в София подарява бонбон при закупен билет от него. За милия жест разказва пътничка, която остава приятно изненадана. "Купувайки си билетче от автобус 72, шофьорът ме посреща с усмивка, казва ми "Добър вечер!" и с билетчето ми дава бонбонче!Трогната съм от този човек, защото повечето в сферата са намръщени,

Каръкът не спира да преследва Годжи. Музикантът счупи ръката си, стана ясно от поредното предаване на Слави Трифонов. Годжи се появи със шина на десния си крайник. Дългия го попита какво се е случило с ръката на един от най-доверените му хора, но китарисът не пожела да отговори. Само преди година Годжи отново претърпя сериозно нараняване.