Румен Пехливанов: Рудозем създаде нови сектори в икономиката си

https://www.24chasa.bg/region/article/7565750 www.24chasa.bg

Привлечените инвестиции в общината не измерваме в числово изражение, а като решени проблеми, казва кметът

С екипа ми не сме правили компромиси, ако става въпрос за обществения интерес. Най-големият ми личен успех е откриването на минералната вода - моя стара мечта

- Г-н Пехливанов, на финала сте на втория си мандат като кмет. Какво постигна Рудозем през това време и как се отрази на живота на хората в общината?

- Рудозем постигна устойчиво динамично развитие в последните години. Паралелно с голямото количество инфраструктура, която изградихме, ремонтирахме и реновирахме, се появиха и някои нови възможности за развитие на икономиката. Изградиха се големите инфраструктурни проекти, други са в процес на изграждане като яз. “Пловдивци”, изгражда се пътят Средногорци - Рудозем, възложени са строителните дейности на обходния път на града, виадукта, който е част от него, и скоро предстои да започне строителството на сградата на самия ГКПП с Гърция. От гръцка страна много усилено и мащабно се строи пътят до пункта.

Находището на минерална вода, което открихме, също ще даде тласък на икономиката. Не на последно място

вече са реализирани

проекти за

общинските пътища,

а други предстои в следващите дни да стартират. За съжаление, републиканската пътна мрежа не е в добро състояние.

Общината направи изключително много инвестиции в образователната инфраструктура. Всички училища са рехабилитирани, стегнати, санирани, повечето от тях са с модерни компютърни зали, имат изградени спортни площадки. За нас образованието е важна задача, а децата дадоха отговор на въпроса дали правилно сме инвестирали.

Учениците от Чепинци успяха да постигнат 3-и резултат в страната на втората матура. Най-малкото училище - в Елховец, от години е в тройката в областта по външно оценяване, а тази година е на второ място.

Всички читалища са възродени. Освен че оправихме сградите, в почти всички кипи културна и просветна дейност. Успяхме да обновим централната градска част, която включва не само площада, а и пространството около него, с нови паркинги, зелени площи, детски кътове и места за отдих на самия площад.

Центърът на село Чепинци също е обновен. Предстои ремонт и на улици.

И най-важното -

за поредна година чисто

демографски общината

е с добри показатели

Рудозем е с най-висок процент на младо население до 15 г. в област Смолян и е общината, в която няма отрицателен прираст на населнието.

- На каква стойност са инвестициите през този период?

- От ръководството на общината гледаме на привлечените инвестиции не като числово изражение, а като решени проблеми. Освен споменатите реализирани инвестиции са направени 20 улици, в момента се подменят водопроводни системи по различни улици в града. Строят се общински пътища.

Проблемите и нуждите са много, но сме се стремили при възможност да избираме между проблем на 10 и на 100 човека да решим тези, които засягат повече хора. След приключване на започнатите обекти инвестициите за периода ще са за над 50 млн. лв.

- Виждат се усилията ви Рудозем да не залага основно на рудодобив, както бе в миналото, а лансирате сектори като туризъм и балнеолечение. От какво е продиктувана смяната на приоритетите?

- Рудозем има добре работещи предприятия и сме може би най-индустриализираната община на глава от населението в област Смолян. Затова е нужно да се даде тласък и на други сектори - туризъм, транспорт и търговия с отварянето на пътя за Гърция.

Находището на минералната вода е факт. Вървим по процедурите, за да стигнем до утвърждаване на запаси, след което да я закараме в болницата за рехабилитация, а и в хотелите. Защото това е ниша, която ще се отвори естествено на база на качествата на тази вода, която е за балнеолечебни цели.

Може и цялото количество да отиде за бутилиране и продажба, но минерални води на пазара има достатъчно. В същото време

ценното в тази вода

е, че тя е с висока

минерализация,

има високо съдържание на някои микроелементи, които предполагат лечение на бъбречни, ставни, неврологични проблеми.

Т.е. като залага на нея в следващите 5-6 години, Рудозем освен център на рудодобив, козметична и шивашка промишленост, които сега са стълбът на общинската икономика, може да се превърне в основната си част и в туристическа дестинация.

При всички случаи в съчетание на минералната вода, болница, в която и сега лекуват пациенти от национални и университетски болници от цялата страна, много добрата спортна инфраструктура, отварянето на пътя за Гърция, където наблизо е Средиземноморието, има магистрала и летище, Рудозем от крайна точка на България ще стане входна.

- Какво от случващото се вие като кмет приемате за най-голям успех?

- В тези години съм се старал, макар и да звучи като клише, да бъда кмет на всички. Старал съм се и мисля, че съм успял да го постигна. Да има

спокойна среда за

бизнеса, за хората,

които искат да дойдат в Рудозем. С екипа ми не сме правили компромиси, когато става въпрос за обществения интерес. Най-големият ми личен успех е откриването на минералната вода. Това е една моя стара мечта и датира още от 2002 г. Отпреди самият аз да се занимавам с политика, се занимавам в лично качество с темата има или няма в Рудозем минерална вода и има ли тя шанс да бъде част от нашето икономическо бъдеще.

Друго, с което се гордея, е, че днес имам много повече истински приятели, отпреди да стана кмет. Радвам се, че когато посетя селско заведение например, комуникацията с хората ми е нормална, човешка. В началото имаше един насаден страх от администрацията. Старая се по всеки обществено значим проблем да вземам решение, чувайки мнението на хората. Например, когато правихме площада в село Чепинци, цял месец самите хора бяха въвлечени в това как да изглежда и сега всички му се радват.

По същия начин стана и с чешмата за минерална вода. Общината бе осигурила средства за нея, но хората искаха да се построи с дарения. За една седмица се събраха 7 хил. лв. Така с материали от местни фирми и доброволен труд тя бе изградена изцяло от дарения.

- Приемате ли съвети от съгражданите си, полезни ли са в работата ви като кмет?

- Винаги съм се старал. Понякога може да не са адекватни, законосъобразни, неосъществими от финансова гледна точка. Но никога

не съм си позволявал

да не чуя какво

мислят хората,

защото, като застанеш пред тях на избори, ще те изпратят вкъщи. Това е национален манталитет. Особено се усеща при по-младите. Мирогледът им е широк, пътуват из чужбина. Виждат. Искат да дойдат и да споделят. През годините вече изчезна сякаш ситуацията отпреди години хората да се чувстват зависими от местната власт. Съобразявайки се с техните идеи, съумяваме с техния ентусиазъм да вземем най-доброто решение. Радостен съм, че се оценява направеното и хората го пазят и проявяват повече гражданска позиция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на