Правят Света Анастасия като гръцки остров

https://www.24chasa.bg/region/article/7567025 www.24chasa.bg
СНИМКА: Елена Фотева, Архив

Единственият обитаем български остров - Света Анастасия, се предвижи крачка напред към идеята де се превърне в туристическа дестинация за по-дълго време като гръцките с възможност за акустиране на кораби и лодки не само през лятото. Това стана с решение на общинския съвет в Бургас, който се събра извънредно да гласува предложението на кмета Димитър Николов да се иска от Министерския съвет разрешение за разширение на сегашния пристан. Той е твърде малък и на него не могат да пуснат котва няколко плавателни съда наведнъж, нито да са в безопасност при силни ветрове и голямо вълнение.

Според кмета Николов сега островът е използваем 50 дни в годината. След ремонта обаче с новата марина ще стане по-безопасен за акустиране при силно вълнение и вятър, които сега са пречка да е туристическа дестинация и в преходните сезони есен и пролет.

През последните години остров Света Анастасия се посещава от хиляди туристи годишно като се очаква броят им да се увеличи с новата инвестиция на общината, кояго го получи от държавата за стопанисване и еправление с решение на Министерския съвет през август 2010 г. Света Анастасия се намира на 7 км. югоизточно от Бургас, разполага с църква, манастирски комплекс, превърнат в музей, мини хотел, ресторант и лекарна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.