Правят Света Анастасия като гръцки остров

https://www.24chasa.bg/region/article/7567025 www.24chasa.bg
СНИМКА: Елена Фотева, Архив

Единственият обитаем български остров - Света Анастасия, се предвижи крачка напред към идеята де се превърне в туристическа дестинация за по-дълго време като гръцките с възможност за акустиране на кораби и лодки не само през лятото. Това стана с решение на общинския съвет в Бургас, който се събра извънредно да гласува предложението на кмета Димитър Николов да се иска от Министерския съвет разрешение за разширение на сегашния пристан. Той е твърде малък и на него не могат да пуснат котва няколко плавателни съда наведнъж, нито да са в безопасност при силни ветрове и голямо вълнение.

Според кмета Николов сега островът е използваем 50 дни в годината. След ремонта обаче с новата марина ще стане по-безопасен за акустиране при силно вълнение и вятър, които сега са пречка да е туристическа дестинация и в преходните сезони есен и пролет.

През последните години остров Света Анастасия се посещава от хиляди туристи годишно като се очаква броят им да се увеличи с новата инвестиция на общината, кояго го получи от държавата за стопанисване и еправление с решение на Министерския съвет през август 2010 г. Света Анастасия се намира на 7 км. югоизточно от Бургас, разполага с църква, манастирски комплекс, превърнат в музей, мини хотел, ресторант и лекарна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.