Камбанарията на 186-годишна църква пред падане

https://www.24chasa.bg/region/article/7568918 www.24chasa.bg
Изгорялото крило на манастира "Св. Петка" вече е възстановено СНИМКА: Евгени Цветков

Опасно се е наклонила камбанарията на храма "Св. Параскева" в манастира "Св. Петка" край асеновградското село Мулдава, научи "24 часа". Църквата е сред най-старите в Пловдивския регион Ц строена е през 1833 г. Останалите сгради в обителта са от 1836-а. В една от тях се пази скривалище на Левски.

"Необходимо е час по-скоро да се направи укрепване на камбанарията. Предстои да бъде изготвен архитектурен проект не само за нея, но и за северното и западното крило на обителта, където има течове, изгнили греди и падат мазилки", обясни игуменката сестра Юлита. По думите й в 186-годишната църква също трябва да се изведе влагата, за да се запазят ценните стенописи.

"Надявам се, че правителството ще даде средства за манастира. При посещението си през есента м.г. премиерът обеща да финансира поетапно проектите ни, които бъдат одобрени от Националния институт за недвижимо културно наследство и дирекцията по вероизповедениятаФ, добави игуменката. Преди 2 г. кабинетът отпусна 500а000 лева за едно от крилата, изгоряло при голям пожар на 3 октомври 2010 г. Според специалистите пламъците са били причинени от късо съединение. Пострадалата сграда вече е възстановена. Остава поставяне на плочки и подове, изграждане на бани и тоалетни. В момента строителните дейности са спрени, тъй като парите са изчерпани.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.