Започна укрепване на свлачището в с. Игнатица

https://www.24chasa.bg/region/article/7569623 www.24chasa.bg

Първа копка и официално започване на строителството на обект – „Укрепване на свлачище в с. Игнатица, община Мездра“ бе направено на 19 юли 2019г.Инвестиционният проект включва всички мероприятия, свързани с укрепване на ската с три укрепителни стени от два вида габиони, възстановяване на прилежащия пътен участък и съпътстващите укрепването мероприятия, както и изграждане на система за ранно оповестяване.

Строителните дейности се извършват в изпълнение на Проект: “Съвместни усилия срещу природните бедствия”, ROBG 416, който е съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-A Румъния-България.

На официално отриване на строителната площадка присъстваха кмета на Община Мездра инж. Генади Събков, търговския директор на фирмата изпълнител „Пи Ес Пи“ Асен Гьошев, техническият ръководител Христо Ставракев и техническият координатор на проекта Пламен Червенков.

„Обектът е изключително труден за изпълнение, защото 20 години не можем на намерим техническо решение за този важен и тежък проблем за с. Игнатица. Надявам се сега с усилията, които положихме за финансиране на проекта чрез Програмата Interreg V-A Румъния-България с този сериозен и отговорен изпълнител в лицето на фирмата да постигнем едно трайно решение за жителите на нашето село“, каза инж. Генади Събков, след като даде старт на дейностите.

Проектът се изпълнява съвместно от община Мездра (България), в качеството на водещ партньор и Жандармерийската служба в окръг Мехединци (Румъния), в качеството на партньор по проекта.

Една от основните цели на проекта е да се възстанови задържаща стена за защита от свлачище в община Мездра (село Игнатица), която също засяга главния път към селищната част на общинската пътна мрежа. Свлачището в Игнатица е регистрирано в края на 2006г. като периодично се активира. Съществуващата подпорна стена е напълно повредена и пътят е в много лошо състояние. Проектът включва изграждане на задържащи стени и свързаните с тях дейности с цел осигуряване на безопасен достъп на всички граждани до засегнатия район.

Предвидените средства за румънския партньор ще бъдат оползотворени за закупуване на високопроходими автомобили и модернизиране на техниката в жандармерията на окръг Мехединци.

Стойността на проекта е 918 399.38 Евро общ бюджет, от който 85% са от Европейски фонд за регионално развитие, 13% национално съфинансиране и 2% собствено участие. Средствата за Община Мездра са в размер на 453 175.58 Евро. Строително-ремонтните работи за укрепване на свлачището възлизат на 638 015.03 лв.

Проектът включва и други съвместни дейности за преодоляване на кризи при природни бедствия. С цел по-добро сътрудничество на различните структури, отговорни за борбата с бедствията, ще бъдат създадени и въведени конкретни планове за действие в кризисни ситуации.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата номер едно в тениса Каролине Возняцки се съблече. Датчанката, която слага край на кариерата си след "Аустрелиън Оупън", стана поредната спортна звезда, която се съблече за списание "Спортс Илюстрейтид". Тя е на корицата на американското издание за последния месец на 2019 година. Естетичната фотосесия е заснета на острови Търкс и Кайкос

Безценно монетно съкровище, открито у нас, ще бъде показано за първи път. Находката е без стойност във финансово изражение, понеже подобни аналози не са известни до момента. Съкровището е намерено под ръководството на археолога Ивайло Кънев от Националния исторически музей в крепостта Балък дере, близо до Ивайловград

Женският национален отбор по борба отново отсрами най-българския спорт. Момичетата бяха на ниво, а Тайбе Юсеин имаше силна година. Специално за читателите на "България Днес" треньорът на представителния тим направи обзор на сезона. - Г-н Касабов, ако теглите една черта, повече доволен или повече недоволен сте от годината