Подготвя се рестартът на фериботния терминал в Силистра

https://www.24chasa.bg/region/article/7574332 www.24chasa.bg
СНИМКА: Областна администрация - Силистра

В Силистра бе проведена междуинституционална българо-румънска среща във връзка с подготовката на ре-старта на линията на Фериботен комплекс „Силистра – Кълъраш“. В срещата, осъществена по покана на областния управител Ивелин Статев участваха представители на ДП „Пристанищна инфраструктура“, както и представители на местните власти в Силистра и в румънския град Кълъраш. Още повече, че по-големият от двата действащи ферибота след ГКПП Силистра е собственост именно на Окръжен съвет Кълъраш.

След проведената дискусия участниците в нея се обединиха около реално осъществимата възможност най-късно от м. януари 2020 г. трафикът на тежки автомобили, в момента преминаващ през Силистра, да бъде отклонен към фериботния комплекс на българския бряг на р. Дунав, намиращ се в западната част на града. За разлика от ГКПП Силистра, където има една лента за обслужване на превозни средства, на терминала има четири ленти, което осигурява по-добри условия за работа на трансграничните служби.

Според представителите на ДП „Пристанищна инфраструктура“, терминалът никога не е бил „затварян“ и не е бил лишаван от правото да приема кораби, но след 2012 г. не е имало желаещ превозвач да се възползва от изградената с европейски пари инфраструктура. Понастоящем има уникална възможност тя да заработи отново и да освободи град Силистра от преминаващите тирове, както и от други тежки автомобили.

От румънска страна гарантират, че са в състояние в близките месеци да се подготвят в техническо отношение, за да бъде пренасочен трафикът. За целта са необходими нови двигатели на корабите, за да могат за по-кратко време да превозват товарите от българския бряг до съоръженията на пристан „Кичу“. По този начин ще се скъси времето за чакане от страна на клиентите, ползващи превозвачите, и ще се оптимизира работата на ферибота.

За ре-старта на комплекса не са необходими административни актове и допълнителни споразумения, освен решение на Смесената българо-румънска комисия за фериботни превози на базата на съществуваща двустранна спогодба, тъй като собственикът на ферибота – ДП „Пристанищна инфраструктура“, е и оператор, разполагащ с тарифа за услугата. Румънската страна пък е в ролята на корабен оператор – превозвач, ползвател на ферибота, определящ разписанието за движение на корабите.

За ре-старта на Фериботнияк комплекс се говори отдавна, но за първи път преди месец на работна среща в Кълъраш бяха конкретизирани действия от страна на властите от двете страни на Дунав.

Налице е договорка до 1 август т. г. да бъде изпратено в писмен вид аргументирано предложение до институциите в България и в Румъния.

Така ще бъдат решени два проблема - ще бъде прекъснат трафикът на тежки автомобили през гр. Силистра и ще бъде улеснена работата на отдадения на концесия румънски ферибот, който е към Окръжен съвет Кълъраш. Бавното преминаване през сухоземния ГКПП при Силистра от една страна прави „опашка“ в крайдунавския град и създава условия за недоволство от превозвача, тъй като клиентите чакат да преминат понякога между 7 и 12 часа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Български бизнесмен финансира австрийски евродепутат да си купи втори мандат и се жали пред медии, че не си получава парите обратно. Скандалът гръмна в Австрия, след като местният „Дер Щандарт“ публикува твърденията на сънародника ни, че евродепутатката Барбара Капел му дължи 55 бона. Името на българина не се разкрива

Въздухът в София е реално опасен за човешкото здраве. Тази позиция публикува Европейската агенция по околна среда към Европейската комисия. Според нея въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве. По данни на агенцията пикът на смога е бил в неделя срещу понеделник, но и в момента има опасни частици във въздуха.