Подготвя се рестартът на фериботния терминал в Силистра

https://www.24chasa.bg/region/article/7574332 www.24chasa.bg
СНИМКА: Областна администрация - Силистра

В Силистра бе проведена междуинституционална българо-румънска среща във връзка с подготовката на ре-старта на линията на Фериботен комплекс „Силистра – Кълъраш“. В срещата, осъществена по покана на областния управител Ивелин Статев участваха представители на ДП „Пристанищна инфраструктура“, както и представители на местните власти в Силистра и в румънския град Кълъраш. Още повече, че по-големият от двата действащи ферибота след ГКПП Силистра е собственост именно на Окръжен съвет Кълъраш.

След проведената дискусия участниците в нея се обединиха около реално осъществимата възможност най-късно от м. януари 2020 г. трафикът на тежки автомобили, в момента преминаващ през Силистра, да бъде отклонен към фериботния комплекс на българския бряг на р. Дунав, намиращ се в западната част на града. За разлика от ГКПП Силистра, където има една лента за обслужване на превозни средства, на терминала има четири ленти, което осигурява по-добри условия за работа на трансграничните служби.

Според представителите на ДП „Пристанищна инфраструктура“, терминалът никога не е бил „затварян“ и не е бил лишаван от правото да приема кораби, но след 2012 г. не е имало желаещ превозвач да се възползва от изградената с европейски пари инфраструктура. Понастоящем има уникална възможност тя да заработи отново и да освободи град Силистра от преминаващите тирове, както и от други тежки автомобили.

От румънска страна гарантират, че са в състояние в близките месеци да се подготвят в техническо отношение, за да бъде пренасочен трафикът. За целта са необходими нови двигатели на корабите, за да могат за по-кратко време да превозват товарите от българския бряг до съоръженията на пристан „Кичу“. По този начин ще се скъси времето за чакане от страна на клиентите, ползващи превозвачите, и ще се оптимизира работата на ферибота.

За ре-старта на комплекса не са необходими административни актове и допълнителни споразумения, освен решение на Смесената българо-румънска комисия за фериботни превози на базата на съществуваща двустранна спогодба, тъй като собственикът на ферибота – ДП „Пристанищна инфраструктура“, е и оператор, разполагащ с тарифа за услугата. Румънската страна пък е в ролята на корабен оператор – превозвач, ползвател на ферибота, определящ разписанието за движение на корабите.

За ре-старта на Фериботнияк комплекс се говори отдавна, но за първи път преди месец на работна среща в Кълъраш бяха конкретизирани действия от страна на властите от двете страни на Дунав.

Налице е договорка до 1 август т. г. да бъде изпратено в писмен вид аргументирано предложение до институциите в България и в Румъния.

Така ще бъдат решени два проблема - ще бъде прекъснат трафикът на тежки автомобили през гр. Силистра и ще бъде улеснена работата на отдадения на концесия румънски ферибот, който е към Окръжен съвет Кълъраш. Бавното преминаване през сухоземния ГКПП при Силистра от една страна прави „опашка“ в крайдунавския град и създава условия за недоволство от превозвача, тъй като клиентите чакат да преминат понякога между 7 и 12 часа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански

"Левски" няма как да съществува без финансовата подкрепа на собственика Васил Божков. Поне на този етап. Причината е, че издръжката на клуба е най-малко 18,6 млн. лева на година. "Към днешна дата санитарният минимум „Левски" да съществува е не по-малко от 1 550 000 лв. на месец - заяви изпълнителният директор Павел Колев

Нито студ, нито минусови температури могат да изплашат артистът Александър Кадиев. Вечно усмихнат и зареден с настроение и шеги, водещият на "Преди обед" излезе да изпуши цигара пред сградата на БТВ. Добре екипиран и отнесен в разговор с колега, Сашо дръпна фаса и с бърза крачка се отправи обратно в пределите на телевизията