Подготвя се рестартът на фериботния терминал в Силистра

https://www.24chasa.bg/region/article/7574332 www.24chasa.bg
СНИМКА: Областна администрация - Силистра

В Силистра бе проведена междуинституционална българо-румънска среща във връзка с подготовката на ре-старта на линията на Фериботен комплекс „Силистра – Кълъраш“. В срещата, осъществена по покана на областния управител Ивелин Статев участваха представители на ДП „Пристанищна инфраструктура“, както и представители на местните власти в Силистра и в румънския град Кълъраш. Още повече, че по-големият от двата действащи ферибота след ГКПП Силистра е собственост именно на Окръжен съвет Кълъраш.

След проведената дискусия участниците в нея се обединиха около реално осъществимата възможност най-късно от м. януари 2020 г. трафикът на тежки автомобили, в момента преминаващ през Силистра, да бъде отклонен към фериботния комплекс на българския бряг на р. Дунав, намиращ се в западната част на града. За разлика от ГКПП Силистра, където има една лента за обслужване на превозни средства, на терминала има четири ленти, което осигурява по-добри условия за работа на трансграничните служби.

Според представителите на ДП „Пристанищна инфраструктура“, терминалът никога не е бил „затварян“ и не е бил лишаван от правото да приема кораби, но след 2012 г. не е имало желаещ превозвач да се възползва от изградената с европейски пари инфраструктура. Понастоящем има уникална възможност тя да заработи отново и да освободи град Силистра от преминаващите тирове, както и от други тежки автомобили.

От румънска страна гарантират, че са в състояние в близките месеци да се подготвят в техническо отношение, за да бъде пренасочен трафикът. За целта са необходими нови двигатели на корабите, за да могат за по-кратко време да превозват товарите от българския бряг до съоръженията на пристан „Кичу“. По този начин ще се скъси времето за чакане от страна на клиентите, ползващи превозвачите, и ще се оптимизира работата на ферибота.

За ре-старта на комплекса не са необходими административни актове и допълнителни споразумения, освен решение на Смесената българо-румънска комисия за фериботни превози на базата на съществуваща двустранна спогодба, тъй като собственикът на ферибота – ДП „Пристанищна инфраструктура“, е и оператор, разполагащ с тарифа за услугата. Румънската страна пък е в ролята на корабен оператор – превозвач, ползвател на ферибота, определящ разписанието за движение на корабите.

За ре-старта на Фериботнияк комплекс се говори отдавна, но за първи път преди месец на работна среща в Кълъраш бяха конкретизирани действия от страна на властите от двете страни на Дунав.

Налице е договорка до 1 август т. г. да бъде изпратено в писмен вид аргументирано предложение до институциите в България и в Румъния.

Така ще бъдат решени два проблема - ще бъде прекъснат трафикът на тежки автомобили през гр. Силистра и ще бъде улеснена работата на отдадения на концесия румънски ферибот, който е към Окръжен съвет Кълъраш. Бавното преминаване през сухоземния ГКПП при Силистра от една страна прави „опашка“ в крайдунавския град и създава условия за недоволство от превозвача, тъй като клиентите чакат да преминат понякога между 7 и 12 часа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България