Тържествено отбелязаха края на големия проект, който промени центъра на Ловеч

https://www.24chasa.bg/region/article/7576011 www.24chasa.bg

С тържествено прерязване на лента, поздравления и флашмоб на 24 юли вечерта бе отбелязан края на големия проект, който промени центъра на Ловеч.

Събитието стана на обновения площад "Тодор Кирков" в присъствието на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, всички заместник-кметове, на Ловчанския митрополит Гавриил, както и на проектанти, изпълнители и строителен надзор.

Проектът "Рехабилитация и нови пространствени решения на пешеходната зона в централна градска част и рехабилитация на площад "Тодор Кирков" кв. "Вароша", гр. Ловеч" продължи 30 месеца. Той е по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г., Приоритетна ос 1: "Устойчиво и интегрирано градско развитие". Общата стойност на проекта: 5 664 239.95 лв., от които европейското финансиране е 4 763 225.81 лв., националното съфинансиране е 840 569.27 лв. и съфинансиране от Община Ловеч - 60 444.87 лв. Реализирана е икономия от проекта, като с тази сума ще бъде ремонтиран площад "Свобода" до новия храм.

Преди официалните лица да прережат лентата, кметът Корнелия Маринова се обърна към хората с думите:

"Понеже децата много искат да карат скейтборд, мога да кажа, че ще има такава площадка при новия храм. Така че още догодина за тях ще създадем възможност за повече движение и веселие, за да се чувстват още по-приятно в нашия град. Искам да се извиня на всички вас, гражданите на Ловеч, на гостите на нашия град, за това, че в продължение на 30 месеца ние имахме една среда, която беше и прашна, беше понякога кална, не беше толкова уютна. Но сега се радвам на вашето настроение и самочувствие, когато се разхождате, когато ползвате пейките и всичко онова, което в алейните пространства сме изградили. Днес изразявам огромната си благодарност, изключително висока оценка и признание към труда на екипа, който управлява този проект, ръководен от инж. Николай Стоянов, да благодаря на проектантите от архитектурно ателие "Вароша", на строителите от "Трейс груп холд" АД София, и "ВДХ" АД, благодаря на одиторската фирма, на строителния надзор на "Стройнорм" ЕООД, на всички, които бяха ангажирани с нашата градска среда, за да се чувстваме ние днес още по-добре. И още - да пазим това, което изградихме! Защото това е публичен ресурс и от нашата обща грижа на добри стопани, отговорни граждани, зависи ние самите и нашите деца да се радват дълго на тези придобивки. Винаги съм вярвала в интелекта, в културата на своя град - Ловеч. Изживейте прекрасни мигове в обновената градска среда."

Програмата включваше флашмоб с участието на Общинския духов оркестър на Тотко Рогашки и танцьорите на Кристиян Костов. Историческият музей бе организирал фото изложба с изгледи от Стария Ловеч, както и ретро фотоателие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж загина, затрупан в изкоп в кюстендилското село Блажиево. 59-годишният работник е отстранявал авария във водопровода. Багер изкопал ров около 1,80 метра, за да достигне до спукалата се преди 3-4 дни тръба. При смяната й изкопът се свлича и затрупва намиращия се в него мъж. Колегите му се притичат на помощ, успяват да го разкопаят и извадят,

Шофьор на градския транспорт в София подарява бонбон при закупен билет от него. За милия жест разказва пътничка, която остава приятно изненадана. "Купувайки си билетче от автобус 72, шофьорът ме посреща с усмивка, казва ми "Добър вечер!" и с билетчето ми дава бонбонче!Трогната съм от този човек, защото повечето в сферата са намръщени,

Каръкът не спира да преследва Годжи. Музикантът счупи ръката си, стана ясно от поредното предаване на Слави Трифонов. Годжи се появи със шина на десния си крайник. Дългия го попита какво се е случило с ръката на един от най-доверените му хора, но китарисът не пожела да отговори. Само преди година Годжи отново претърпя сериозно нараняване.