5 млн. лева похарчени от "Пловдив 2019" за шест месеца

https://www.24chasa.bg/region/article/7580128 www.24chasa.bg
Изпълнителният директор на "Пловдив 2019" Кирил Велчев и артдиректорката Светлана Куюмджиева.

Съветници питат за какви събития са дадени 3,5 млн. лева

Като снежинки в огън се топят парите на общинската фондация "Пловдив 2019", под чието ръководство се провежда европейската столица на културата. Това става ясно от отчета до местния парламент на кмета Иван Тотев, който оглавява управителния съвет. Според него от януари до края на юни са изразходени 4,8 млн. лева. Това прави почти половината годишен бюджет на фондацията, който е в размер на 10,4 млн. лева. От тях 7 млн. лева са за проекти и събития, а другата част са за издръжка на администрацията на "Пловдив 2019" и за реклама.

В общинския съвет на 1 август се очакват бурни дебати при обсъждане на точката. Съветниците ще искат да разберат как са похарчени за половин година 529 771 лева за административния апарат на фондацията. Те ще питат и за какви събития и проекти са платени 3,5 млн. лева.

От справката става ясно, че за наем на помещенията в бившия тютюнев склад на ул. "Екзарх Йосиф", където се помещава "Пловдив 2019", са похарчени дотук 120 000 лева. За печатни и информационни материали пък са дадени 112 654 лв. Годишната издръжка на фондацията е 1,4 млн. лева.

Най-чувствителна е темата със заплатите. За шест месеца са похарчени 293 548 лева. Преди дни пловдивският административен съд постанови, че възнагражденията на изпълнителния директор Кирил Велчев и на артдиректорката Светлана Куюмджиева не могат да бъдат тайна, тъй като това са публични средства. Преди време общината отказа да ги оповести, в резултат на което репортери заведоха дело и го спечелиха. Тече 14-дневен срок, след който възнагражденията на двамата трябва да бъдат оповестени публично.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с