Протестърът Асен Костов почука на ГЕРБ, иска да е районен кмет в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/7585357 www.24chasa.bg
Асен Костов (вляво) с жълта жилетка на една от сесиите на общинския съвет в Пловдив, когато се бореше за един парк. Снимка: Авторът СНИМКА: Радко Паунов

- Бореше се за един парк, но сега вече настоява и за две избираеми места в листата за съветници

54-годишният бивш полицай Асен Костов, който вдигна на протест кв. “Кършияка” за запазване на парка зад хотел “Санкт Петербург” в Пловдив, вече има мерак и за районен кмет. Заедно с двама свои сподвижници посетил тези дни пловдивския офис на ГЕРБ и поставил въпроса, че иска партията да го издигне за кандидат на район “Северен”.

От местната централа нито потвърдиха, нито отрекоха. Но очевидци твърдят, че са го видели да ходи там. Костов открито поставил въпроса, че иска и двама общински съветници на избираеми места в листата на ГЕРБ. Служителите в партийната централа му дали да напише заявление, което да изпратят в София. (Какво каза той - виж долу.)

Звездата на Костов изгря през март т.г., когато се възпротиви срещу застрояването на частния терен зад хотел “Санкт Петербург”. Инициативата му бързо набра популярност. Пристигнаха поотделно Мая Манолова и премиерът Бойко Борисов. Костов направи няколко протеста, в резултат на които застрояването на градинката беше спряно, а частният инвеститор Байрам Солак тръгна на преговори с градската управа за равностоен терен на друго място.

Асен Костов и хората му от инициативния комитет надянаха жълти жилетки и периодично започнаха да идват на заседанията на общинския съвет.

Там издигаха плакати срещу застрояването на парка. Започнаха и да поставят условия. В един момент кметът Тотев им каза: “Момчета, прекалявате”.

Още тогава наблюдатели заподозряха, че намеренията на Костов и сподвижниците му са да се доберат до властта. На 24 юли т.г. на страницата “Да спасим парка зад хотел “Санкт Петербург” във фейсбук Костов написа: “Няма да оставим 70-80 партийни членове на ГЕРБ да решават бъдещето на квартала. Ще се наложи властта да чуе и нас, обикновените хора.”

Бившият полицай: Ще работя с всеки, който ме издигне

- Г-н Костов, вярно ли е, че вече гледате към кметския стол в район “Северен”?

- Идеята е да участваме в местните избори като непартийни членове, подкрепени от дадена политическа сила.

- И държите това да е ГЕРБ? Защо не се явите като независими?

- Законодателството е направено така, че ако искаме да се явим като независими, трябва да имаме 500 събрани гласа само за кмет. Отделно за всеки общински съветник са нужни по 2000 подписа. Ние държим на четирима, това означава да търсим 8000 души.

- И ви е трудно да ги съберете?

- Не, но защо трябва да си го причиняваме, след като може и да се явим от името на дадена партия. Дори да ни подкрепи, ние не сме послушковци на никого.

- Няма ли да ви обвинят в политическа комерсиалност - тръгнахте да браните един парк и вече искате власт?

- Не бих казал. Искаме да си оправим района. В кв. “Кършияка” за последните 8 г. какво е направено? Освен презастрояване, нищо.

- Какво ще направите в “Северен”, ако ГЕРБ ви издигне и станете кмет?

- Готов съм да работя с всеки, който ме издигне.

- Ходили сте в пловдивския офис на ГЕРБ да се предлагате.

- Хайде да го запазя в тайна.

- Дори сте попълнили заявление.

- Нека е тайна къде съм ходил.

- Други политически сили търсили ли са ви?

- Да, имаме предложения от всички без ДПС. Искам да ги изслушам и тогава ще решим с кого. Без значение дали е ГЕРБ, Дани Каназирева, “Демократична България” или “Кауза Пловдив”.

- Няма ли да ви сравнят с Десислава Иванчева, която също тръгна като протестираща за градинка в кв. “Младост” и стана кметица?

- Всичко е до човека. Тя тръгна самичка да доказва, че е най-велика. Затова ние търсим партийна подкрепа. Сам човек и за тоалетната не става.

- С какво се занимавате сега?

- Живял съм 10 г. в САЩ. Имам американско гражданство. Притежавам фирма отвъд океана и тук. Упражнявам търговска дейност.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради