Ще дезинфекцират коли, каруци и животни срещу африканска чума в Ловешко

https://www.24chasa.bg/region/article/7586438 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиксабей

Към момента област Ловеч е чиста от агриканска чума по свинете, взети са най-крути мерки за ограничаване на разпространението на заболяването, за да се съхрани свиневъдството и работните места, които то осигурява. Областната епизоотична комисия провежда през ден заседания за обсъждане на иначе динамичната обстановка в областта, а свиканото от областния управител Ваня Събчева заседание на Областния щаб за защита при бедствия е с цел определяне на мерки за опазване на област Ловеч от навлизане на заразата от гранични области, както и ограничаване на възможностите за разпространението й в свинефермите. Това стана ясно след проведеното заседание на щаба.

На територията на област Ловеч има регистрирани четири индустриални свинеферми: в с. Александрово, където се отглеждат 2825 животни, с. Лесидрен с 3573 животни, с. Абланица с 1209 животни и махала Длъжковска с 351 животни. За съхраняването на свинете, отглеждани там и запазване на този сектор и работните места в него, бе опредена 20-километрова зона около свинефермите, в които се преустановява отглеждането в "заден двор". Това са за общините Ловеч, Троян, Летница и Априлци всички населени места, за община Тетевен - селата Български извор, Бабинци, Васильово, Галата, Гложене, Градежница, Малка Желязна, Рибарица, Черни Вит и град Тетевен. За община Угърчин разпореждането важи за селата Голец, Драгана, Кирчево, Лесидрен, Микре, Орляне, Славщица, Сопот и град Угърчин. В община Луковит се спира отглеждането на прасета за лично ползване в селата Пещерна, Торос и Дерманци, а за община Ябланица - в селата Брестница и Голяма Брестница.

Днес ще бъдат определени и места по републиканската пътна мрежа и пътища 3 и 4 категория, където ще бъдат организирани и разположени съоръжения за дезинфекция на преминаващи автомобили. Това е мярка, с която трябва да ограничим навлизането или преминаването на автомобили, които идват от области, където вече има АЧС. Апелираме местното население за отговорно отношение и оказване на съдействие на институциите, за да съхраним, ако е възможно област Ловеч от това заразно заболяване, призова областният управител. Тя подчерта ролята на ОД на МВР, които използват целия си възможен ресурс за контролни екипи, които проверяват вход-изходите на област Ловеч. Областният управител и членовете на Областния щаб за защита при бедствия отчитат ролята на местната власт в справянето с проблема.

Всеки ден следим обстановката в страната, в област Ловеч, обстановката е динамична и без сериозното отношение на институциите и местната власт, и разбиране от страна на стопаните трудно бихме съхранили област Ловеч чиста от африканска чума по свинете, подчерта още Ваня Събчева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.