Община Троян е сред първите с одобрен проект за подкрепа на деца и младежи с увреждания

https://www.24chasa.bg/region/article/7588451 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Община Троян е сред първите с одобрен проект по процедура BG05M9OP001-2.019 "Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите - ЕТАП 2 - предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за деца и семейства" КОМПОНЕНТ 1. Предстои подписване на договор с Управляващия орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за изпълнението на проекта. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Проектът е именуван "Нова грижа в община Троян" и цели да обезпечи предоставянето на социалната услуга Дневен център за подкрепа на деца и/или младежи с увреждания и техните семейства на територията на общината в новоизградената със средства по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 социална инфраструктура.

Социалната услуга ще се предоставя с капацитет 30 места дневна грижа и 60 консултативна за представителите на целевата група деца и младежи в риск, включително с увреждания и техните семейства. Центърът ще осигури целодневни, полудневни и почасови услуги в специализирана среда. Ще действа и мобилно: информиране и консултиране, дневна грижа, терапия и рехабилитация, обучение за придобиване на умения, подкрепа за придобиване на трудови умения и други, според индивидуалните потребности на потребителите.

Проектът е с продължителност 52 месеца и предвижда дооборудване и обзавеждане на помещенията на услугата, подбор и наемане на персонал за предоставяне на социалната услуга, закупуване на специализирано транспортно средство и предоставяне на социалната услуга Дневен център за подкрепа на деца и/или младежи с увреждания и техните семейства.

Ще бъде извършен подбор на специалисти, имащи различен профил на компетентност - управленски, социален, здравен, образователен и квалификации, отговарящи на нуждите на центъра.

Проектът ще се реализира в рамките на асоциирано партньорство с ангажираните в процеса на деинституционализация институции - Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката, Министерство на здравеопазването, Държавна агенция за закрила на детето и Агенция за социално подпомагане.

Община Троян бе избрана за домакин на първата работна среща, организирана по процедурата от Управляващия орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", която се проведе наскоро.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове