Община Троян е сред първите с одобрен проект за подкрепа на деца и младежи с увреждания

https://www.24chasa.bg/region/article/7588451 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Община Троян е сред първите с одобрен проект по процедура BG05M9OP001-2.019 "Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите - ЕТАП 2 - предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за деца и семейства" КОМПОНЕНТ 1. Предстои подписване на договор с Управляващия орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за изпълнението на проекта. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Проектът е именуван "Нова грижа в община Троян" и цели да обезпечи предоставянето на социалната услуга Дневен център за подкрепа на деца и/или младежи с увреждания и техните семейства на територията на общината в новоизградената със средства по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 социална инфраструктура.

Социалната услуга ще се предоставя с капацитет 30 места дневна грижа и 60 консултативна за представителите на целевата група деца и младежи в риск, включително с увреждания и техните семейства. Центърът ще осигури целодневни, полудневни и почасови услуги в специализирана среда. Ще действа и мобилно: информиране и консултиране, дневна грижа, терапия и рехабилитация, обучение за придобиване на умения, подкрепа за придобиване на трудови умения и други, според индивидуалните потребности на потребителите.

Проектът е с продължителност 52 месеца и предвижда дооборудване и обзавеждане на помещенията на услугата, подбор и наемане на персонал за предоставяне на социалната услуга, закупуване на специализирано транспортно средство и предоставяне на социалната услуга Дневен център за подкрепа на деца и/или младежи с увреждания и техните семейства.

Ще бъде извършен подбор на специалисти, имащи различен профил на компетентност - управленски, социален, здравен, образователен и квалификации, отговарящи на нуждите на центъра.

Проектът ще се реализира в рамките на асоциирано партньорство с ангажираните в процеса на деинституционализация институции - Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката, Министерство на здравеопазването, Държавна агенция за закрила на детето и Агенция за социално подпомагане.

Община Троян бе избрана за домакин на първата работна среща, организирана по процедурата от Управляващия орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", която се проведе наскоро.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,