200 събирачи на трюфели на протест в Добрич, и те заради чумата

https://www.24chasa.bg/region/article/7595993 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

Около 200 събирачи на трюфели от цяла Североизточна България се събраха в Добрич, за да протестират срещу забраната за свободно придвижване в горите около 20-километровата зона край свиневъдните комплекси. В протестна нота, изпратена до земеделския министър Десислава Танева и областния управител на Добрич Красимир Кирилов, протестиращите заявяват, че те и техните кучета, за разлика от ловците, не са контактни и са съгласни да спазват единствено обособена инфектирана зона около огнище в радиус от 3 км. Според събирачите на трюфели от Добричко, Варна, Русе, Силистра и Разград, заповедта на областния управител на Добрич е незаконосъобразна и обрича на глад хиляди семейства. Те заплашват, че, ако не бъдат взети адекватни мерки от страна на държавата и управляващите, ще алармират всички международни институции и ще преминат към ефективни стачни действия с блокиране на пътища. 1 кг трюфели се изкупува за 50 лв.

„Събирачите на трюфели сме основно в липови гори, където вирее гъбата„ Дивите прасета обикновено се срещат в дъбови гори. Измислят се някакви правила от хора, които не са компетентни” - коментира Светлин Неделчев от Добрич. По думите му забраната за свободно придвижване в горите пречи не само на събирачите на трюфели, но и на билкари, пчелари и др. На място бе организирана подписка, която бе внесена, заедно с протестна нота, в областната администрация в Добрич. В акцията се включиха както хора от региона, така и специално дошли от областите Варна, Силистра, Русе, Разград и др.

360 лв. е годишната такса за събиране на трюфели в Балчик, посочи от Ради Радев от Варна. По думите му в момента се вадят по 200-300 гр. трюфел, чиято цена се движи между 50 и 60 лв. лв. за кг. „ „Сметнете колко печели един събирач, като вземете предвид и издръжката на едно куче, ремонта на колите, защото те се амортизират, като ги караме по черни пътища. За нас това е и препитание, много от колегите се хранят с това, плащат си данъците в тази държава и живеят от това” – обяснява Радев.

Иван Маринов от Смядово каза, че има разрешително от Генерал Тошево, но заради забраната не може да го ползва. „Аз съм пенсионер, болен съм от рак, трябват ми пари за лечение, защото пенсията ми не стига, затова съм в гората, за да мога да изкарвам пари и да си помагам. По този начин ми възпират и лечението” – оплака се той.

Сред присъстващите беше и глобеният Мехмед Али, който има пункт за изкупуване на трюфели в Дулово, област Силистра. Той е бил спрян между Исперих и Разград. Глобен е и са му иззети превозваните 1.2 кг. трюфели – разказа той. Глобите са между 50 и 100 лв.

„Събирането е сезонна дейност” - обясни още Светлин Неделчев. Тя започва в началото на юни и продължава до средата на октомври. Всеки следващ месец от кампанията е по-слаб, затова настоящата забрана има толкова сериозно влияние върху препитанието на събирачите.