Тържественият звън на старинните камбани отекна в цялата околност

https://www.24chasa.bg/region/article/7608016 www.24chasa.bg

Храмов празник на Черепишкия манастир

И тази година на 15 август – Голяма Богородица, светата Черепишка обител посрещна пъстро множество от хора, дошли от различни райони на страната да почетат храмовия празник.

Тържествена литрургия беше отслужена от негово високо преосвещенство врачанския митрополит Григорий. Осветените обредни хлябове бяха раздадени за здраве на миряните и за памет на мъртвите. По традиция миряните можеха да опитат Курбан чорбата, приготвена в светата обител.

Сред миряните, дошли да почетат празника, бе и кметът на Община Мездра инж. Генади Събков. Той отбеляза, че в ден като днешния трябва да бъдем преди всичко смирени и по-добри.

Черепишкият манастир „Успение Пресветая Богородици“ е възникнал едновременно със средновековния Коритенград, който се намира при Ритлите край село Люти брод през 14-ти век. Разрушаван и опостушаван през годините на робството, в началото на 17- ти век манастирът е възобновен от преподобния Пимен Зографски.

Култът към Богородица е широко разпространен сред българите. В народните представи Богородица е милостива и милосърдна, защитница на грешниците, покровитгелка на жените и майчинството, на родилките и децата.

Днес имен ден в Община Мездра празнуват 306 лица, носещи името Мария, 5- Маруся, 24- Мара, 1- Мария-Антоанета, 19- Мариан, 36- Мариян, 49- Марио и 4- Мариус.

Тържественият звън на старинните камбани отекна в цялата околност

Тържественият звън на старинните камбани отекна в цялата околност

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи