Тържественият звън на старинните камбани отекна в цялата околност

https://www.24chasa.bg/region/article/7608016 www.24chasa.bg

Храмов празник на Черепишкия манастир

И тази година на 15 август – Голяма Богородица, светата Черепишка обител посрещна пъстро множество от хора, дошли от различни райони на страната да почетат храмовия празник.

Тържествена литрургия беше отслужена от негово високо преосвещенство врачанския митрополит Григорий. Осветените обредни хлябове бяха раздадени за здраве на миряните и за памет на мъртвите. По традиция миряните можеха да опитат Курбан чорбата, приготвена в светата обител.

Сред миряните, дошли да почетат празника, бе и кметът на Община Мездра инж. Генади Събков. Той отбеляза, че в ден като днешния трябва да бъдем преди всичко смирени и по-добри.

Черепишкият манастир „Успение Пресветая Богородици“ е възникнал едновременно със средновековния Коритенград, който се намира при Ритлите край село Люти брод през 14-ти век. Разрушаван и опостушаван през годините на робството, в началото на 17- ти век манастирът е възобновен от преподобния Пимен Зографски.

Култът към Богородица е широко разпространен сред българите. В народните представи Богородица е милостива и милосърдна, защитница на грешниците, покровитгелка на жените и майчинството, на родилките и децата.

Днес имен ден в Община Мездра празнуват 306 лица, носещи името Мария, 5- Маруся, 24- Мара, 1- Мария-Антоанета, 19- Мариан, 36- Мариян, 49- Марио и 4- Мариус.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният режисьор, създател на 3/4 от всички епизоди на хитовия сериал "Под прикритие" - Виктор Божинов, си похапва сладко-сладко бургер в центъра на София. Явно работата по новия български сериал "Пътят на честта" е изморила и изцедила силите на Божинов, който на крак възстановява сили с питателната храна,

Юристът политик Татяна Дончева плаща за дребни покупки с едри, чисто нови банкноти от бял плик, видя "България Днес". Явно г-жа Дончева не се нуждае от портфейл или случайно е намерила забравения плик с чистите пари в някоя от модните си дамски

Да види майка си е предсмъртното му желание Тежко болен българин, лекуван в Италия, избра да издъхне в родината си. 34-годишният нашенец поема на своето последно пътуване, за да види родната си майка, преди да затвори очи завинаги. Покъртителната история разплака България и Италия, след като бе публикувана на сайта на медицинска организация в