ЕС отпусна пари на Куклен за помощ на възрастни

https://www.24chasa.bg/region/article/7608738 www.24chasa.bg
Възрастни хора в Куклен ще получават интегрирана социално-медицинска помощ

Куклен и Съединение са сред 30-те общини у нас с одобрени нови проекти за патронажна грижа, която подпомага възрастни хора и лица с увреждания. За първи път се извършва финансиране на такъв тип услуга със средства от Европейския съюз.

На 09.07.2019г. Съединение в партньорство с Куклен подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна помощ по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". За Съединение са отпуснати 108 555,28 лв., а Куклен – 66 803,92 лв.

Хората, които могат да се възползват от патронажната грижа, трябва да бъдат възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване или такива с увреждания и техните семейства. Комисия от Куклен определи 18 души, които изпълняват въпросните изисквания.

По тази програма в Куклен ще бъдат назначени 1 координатор с до 80 часа месечно, една медицинска сестра на 4-часов работен ден, 1 шофьор на 4-часов работен ден и 2 домашни помощници - на пълен. Предвиждат допълнителни дейности и подбор на ползвателите. Ще се предоставят почасови интегрирани здравно-социални услуги за лицата от целевите групи, психологическа подкрепа заедно с консултиране, обучение и ръководство на персонала.

Ще бъде закупено превозно средство за транспорт на специалистите до дома на потребителите. Интегрираните услуги ще се предоставят за срок от 12 месеца, като всеки нуждаещ се може да ги получава в рамките на до 2 часа на ден.

С този проект община Куклен цели осигуряване на достъп до качествен и устойчив модел за предоставяне на общински мобилни здравно-социални услуги заедно с осигуряване на постоянни медико-социални грижи за хората от целевите групи в домашна среда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.