ЕС отпусна пари на Куклен за помощ на възрастни

https://www.24chasa.bg/region/article/7608738 www.24chasa.bg
Възрастни хора в Куклен ще получават интегрирана социално-медицинска помощ

Куклен и Съединение са сред 30-те общини у нас с одобрени нови проекти за патронажна грижа, която подпомага възрастни хора и лица с увреждания. За първи път се извършва финансиране на такъв тип услуга със средства от Европейския съюз.

На 09.07.2019г. Съединение в партньорство с Куклен подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна помощ по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". За Съединение са отпуснати 108 555,28 лв., а Куклен – 66 803,92 лв.

Хората, които могат да се възползват от патронажната грижа, трябва да бъдат възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване или такива с увреждания и техните семейства. Комисия от Куклен определи 18 души, които изпълняват въпросните изисквания.

По тази програма в Куклен ще бъдат назначени 1 координатор с до 80 часа месечно, една медицинска сестра на 4-часов работен ден, 1 шофьор на 4-часов работен ден и 2 домашни помощници - на пълен. Предвиждат допълнителни дейности и подбор на ползвателите. Ще се предоставят почасови интегрирани здравно-социални услуги за лицата от целевите групи, психологическа подкрепа заедно с консултиране, обучение и ръководство на персонала.

Ще бъде закупено превозно средство за транспорт на специалистите до дома на потребителите. Интегрираните услуги ще се предоставят за срок от 12 месеца, като всеки нуждаещ се може да ги получава в рамките на до 2 часа на ден.

С този проект община Куклен цели осигуряване на достъп до качествен и устойчив модел за предоставяне на общински мобилни здравно-социални услуги заедно с осигуряване на постоянни медико-социални грижи за хората от целевите групи в домашна среда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Милионите ти аз не щА, филър слагам си сама, пее габровката Симона Борисова Кралицата на домашните джуки - габровската онлайн-сензация Ваня Великова, възпя устните си в чалга песен. За това се похвали самата габровка в социалните мрежи, след като стана хит с уменията си сама да инжектира хиалурон в устните си. "Като цена излиза 3 пъти по-евтино

Учителка удряла ученик, защото пишел бавно. 9-годишното момче учи във видинското училище "Любен Каравелов". Майка му разказва, че в средата на миналата седмица получава обаждане от учителката. "Учителката ми се обади и каза, че детето пише бавно и му се е скарала. След това детето я вбесило и тя го нашамарила", разказва Магдалена Каменова

Кралицата на домашните джуки - габровската онлайн-сензация Ваня Великова, възпя устните си в чалга песен. За това се похвали самата габровка в социалните мрежи, след като стана хит с уменията си сама да инжектира хиалурон в устните си. "Като цена излиза 3 пъти по-евтино. Занапред ще бъде така - сама ще си го купувам и поставям