ЕС отпусна пари на Куклен за помощ на възрастни

https://www.24chasa.bg/region/article/7608738 www.24chasa.bg
Възрастни хора в Куклен ще получават интегрирана социално-медицинска помощ

Куклен и Съединение са сред 30-те общини у нас с одобрени нови проекти за патронажна грижа, която подпомага възрастни хора и лица с увреждания. За първи път се извършва финансиране на такъв тип услуга със средства от Европейския съюз.

На 09.07.2019г. Съединение в партньорство с Куклен подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна помощ по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". За Съединение са отпуснати 108 555,28 лв., а Куклен – 66 803,92 лв.

Хората, които могат да се възползват от патронажната грижа, трябва да бъдат възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване или такива с увреждания и техните семейства. Комисия от Куклен определи 18 души, които изпълняват въпросните изисквания.

По тази програма в Куклен ще бъдат назначени 1 координатор с до 80 часа месечно, една медицинска сестра на 4-часов работен ден, 1 шофьор на 4-часов работен ден и 2 домашни помощници - на пълен. Предвиждат допълнителни дейности и подбор на ползвателите. Ще се предоставят почасови интегрирани здравно-социални услуги за лицата от целевите групи, психологическа подкрепа заедно с консултиране, обучение и ръководство на персонала.

Ще бъде закупено превозно средство за транспорт на специалистите до дома на потребителите. Интегрираните услуги ще се предоставят за срок от 12 месеца, като всеки нуждаещ се може да ги получава в рамките на до 2 часа на ден.

С този проект община Куклен цели осигуряване на достъп до качествен и устойчив модел за предоставяне на общински мобилни здравно-социални услуги заедно с осигуряване на постоянни медико-социални грижи за хората от целевите групи в домашна среда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Псевдолечители борят рак с опасен препарат, който наподобява белина! За налудничавия метод алармира читател на "България Днес". Медикаментът се продава в мрежата и много хора вярват, че освен срещу рак помага и за малария, аутизъм, астма и гъбички, като пречиства организма от патогените. Става дума за хлорният диоксид ММС и дестилирана вода ЦДС с

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.

Процес срещу оръжейна банда отива на поправителен заради объркана цифра! Спецпрокуратурата допусна "техническа грешка", която се оказа препъникамък за делото срещу 70-годишния Сашко Марков. Възрастният мъж остана единствен да се поти на скамейката пред Темида, след като двамата негови авери вече се признаха за виновни и се отърваха с условни