Скелет на бебе от халколитната епоха и друго, погребано в урна, открити в могила Юнаците

https://www.24chasa.bg/region/article/7608877 www.24chasa.bg
Снимка: museum-pz.com

Проучванията на селищна могила Юнаците през настоящия археологически сезон са показали изключително интересни резултати. За това информират на сайта си от Регионалния исторически музей в Пазарджик.

В сграда с площ над 100 кв. метра археолозите са открили силно обгорял скелет на бебе, лежащо сред разпилени зърна и семена, затиснато под горели деструкции и нападали съдове, останки от които покриват целия под на помещението.

На 85 метра от могилата са разкрити останки от три последователни строителни хоризонта, като в най-горния от тях археолозите са се натъкнали и на погребение на бебе в урна.

От музея посочват, че досега са открити 168 находки, сред които орнаментирани костени и глинени антропоморфни фигурки, зооморфни и орнитоморфни глинени фигурки, накити от средиземноморските миди, инструменти от мед, камък, кост.

Направените сондажи са показали, че селището от халколитната епоха е имало много по-голяма площ от селищната могила - над 100 дка. В проучваната над 10 години структура, на дълбочина над 6 м от древния терен, са се разкрили доказателства за наслагващи се едно върху друго селища. Значително по-големи от известните досега са се оказали и размерите на селището от ранната бронзова епоха, разположено извън границите на могилата в с. Юнаците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.