Община Троян е сред първите общини с одобрен проект по процедура „Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите – ЕТАП 2 – предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за деца и семейства“

https://www.24chasa.bg/region/article/7609319 www.24chasa.bg

Община Троян е сред първите общини с одобрен проект по процедура BG05M9OP001-2.019 „Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите – ЕТАП 2 – предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за деца и семейства“ КОМПОНЕНТ 1. Предстои подписване на договор с Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за изпълнението на проекта, считано от 01.09.2019 г.

Проектът е с наименование „Нова грижа в община Троян“ и цели да обезпечи предоставянето на социалната услуга Дневен център за подкрепа на деца и/или младежи с увреждания и техните семейства на територията на общината в новоизградената със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 социална инфраструктура, находяща се до ДГ „Осми март“.

Социалната услуга ще се предоставя с капацитет 30 места дневна грижа и 60 консултативна за представителите на целевата група деца и младежи в риск, включително с увреждания и техните семейства. Центърът ще осигури целодневни, полудневни и почасови услуги в специализирана среда и мобилно, а именно: информиране и консултиране, дневна грижа, терапия и рехабилитация, обучение за придобиване на умения, подкрепа за придобиване на трудови умения и други, според индивидуалните потребности на потребителите. Проектът е с продължителност от 52 месеца и предвижда дооборудване и обзавеждане на помещенията на услугата, подбор и наемане на персонал за предоставяне на социалната услуга, закупуване на специализирано транспортно средство и предоставяне на социалната услуга Дневен център за подкрепа на деца и/или младежи с увреждания и техните семейства.

Ще бъде извършен подбор на специалисти, имащи различен профил на компетентност - управленски, социален, здравен, образователен и квалификации, отговарящи на нуждите на центъра за осигуряване на качествена грижа за децата и младежите и гарантиращи интегрирания подход при предоставянето на социалните услуги.

Проектът ще се реализира в рамките на асоциирано партньорство с ангажираните в процеса на деинституционализация институции – Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката, Министерство на здравеопазването, Държавна агенция за закрила на детето и Агенция за социално подпомагане.

Община Троян бе избрана за домакин на първата работна среща организирана по процедурата от Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, която се проведе на 31.07.2019 г. в сградата на Информационно-културен център Троян.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.