Земеделски производител е обвинен, че е представил неверни данни, за да получи субсидии

https://www.24chasa.bg/novini/article/7614803 www.24chasa.bg
Снимка Pixabay

Окръжната прокуратура в Русе внесе в съда обвинителен акт срещу земеделски производител, представил неверни сведения с цел получаване на субсидии от еврофондове, съобщиха от прокуратурата.

Обвинението срещу Х. В. е за това, че през периода 11.05.2016 г. до 31.07.2017 г. в гр. Две могили, обл. Русе, пред Общинска служба по земеделие – гр. Борово, офис Две могили в таблица за отглежданите животни, като приложение към заявление за подпомагане за 2016 г. по „Схема за обвързано подпомагане за млечни крави“ към общо заявление за подпомагане, представила неверни сведения – че отглежда в собствения си животновъден обект с ветеринарен регистрационен номер по системата на БАБХ 10 бр. говеда – млечни крави, а всъщност отглеждала 1 бр. млечна крава, в противоречие с изискванията на Наредба № 3/17.02.2015г. на Министъра на земеделието и храните, за да получи средства от фондове – Европейски фонд за гарантиране в земеделието, предоставени от Европейския съюз на Българската държава, като получила средства в размер на 2447,94 лева - престъпление по чл. 248а от НК.

Обвиняемата била земеделски производител с регистриран животновъден обект, в който отглеждала 1 млечна крава, 2 телета и 5 овце. В края на 2015 г. била уведомена от Община Две могили, че с оглед промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи е необходимо броят и видът на отглежданите животни в животновъдния й обект да бъдат съобразени с площта на ползваните пасища, като в случай, че животните са по-малко, договорите за наем на земеделски земи от общинския поземлен фонд, какъвто бил този на обвиняемата, щели да бъдат прекратени. За да изпълни новите изисквания, обвиняемата наела 9 млечни крави, които само документално регистрирала в своя животновъден обект, без да ги отглежда реално.

Междувременно, тя решила да се възползва от кравите, които наела и които документално се водели в нейния животновъден обект и кандидатствала за подпомагане и по „Схемата за обвързано подпомагане на млечни крави“, като подала документи, в които декларира неверни сведения, че отглежда не само нейната 1 крава и двете телета, но и наетите 9 крави.

В тази връзка и били преведени паричните средства, с произход от фондове, предоставени от Европейския съюз на българската държава в размер на 2719,93 лева, от които 271,99 лева й се полагали за нейната кравата, а останалите 2447,94 лева не й се следвали, тъй като били за деветте крави, отглеждани от друг животновъд.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко

Футболистът на "Милан" Тео Ернандес няма спиране в последно време. Той сменя жените една след друга. Наскоро испанецът имаше кратък флирт с участничката в италианския "Биг брадър" Елиза де Паничис. Моделката сама потвърди за отношенията им в ефир. Това вбеси Ернандес. И явно е довело до край на отношенията им

Футболистите на "Левски" ще получат заплати и този месец. Клубът успя да събере средства, за да се разплати с тях на 20 февруари. Тогава е датата, на която играчите взимат месечните си възнаграждения. Парите постъпиха в касата на "сините" благодарение на отличната посещаемост на дербито с ЦСКА-София. На Националния стадион имаше над 27 000 зрители