Земеделски производител е обвинен, че е представил неверни данни, за да получи субсидии

https://www.24chasa.bg/novini/article/7614803 www.24chasa.bg
Снимка Pixabay

Окръжната прокуратура в Русе внесе в съда обвинителен акт срещу земеделски производител, представил неверни сведения с цел получаване на субсидии от еврофондове, съобщиха от прокуратурата.

Обвинението срещу Х. В. е за това, че през периода 11.05.2016 г. до 31.07.2017 г. в гр. Две могили, обл. Русе, пред Общинска служба по земеделие – гр. Борово, офис Две могили в таблица за отглежданите животни, като приложение към заявление за подпомагане за 2016 г. по „Схема за обвързано подпомагане за млечни крави“ към общо заявление за подпомагане, представила неверни сведения – че отглежда в собствения си животновъден обект с ветеринарен регистрационен номер по системата на БАБХ 10 бр. говеда – млечни крави, а всъщност отглеждала 1 бр. млечна крава, в противоречие с изискванията на Наредба № 3/17.02.2015г. на Министъра на земеделието и храните, за да получи средства от фондове – Европейски фонд за гарантиране в земеделието, предоставени от Европейския съюз на Българската държава, като получила средства в размер на 2447,94 лева - престъпление по чл. 248а от НК.

Обвиняемата била земеделски производител с регистриран животновъден обект, в който отглеждала 1 млечна крава, 2 телета и 5 овце. В края на 2015 г. била уведомена от Община Две могили, че с оглед промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи е необходимо броят и видът на отглежданите животни в животновъдния й обект да бъдат съобразени с площта на ползваните пасища, като в случай, че животните са по-малко, договорите за наем на земеделски земи от общинския поземлен фонд, какъвто бил този на обвиняемата, щели да бъдат прекратени. За да изпълни новите изисквания, обвиняемата наела 9 млечни крави, които само документално регистрирала в своя животновъден обект, без да ги отглежда реално.

Междувременно, тя решила да се възползва от кравите, които наела и които документално се водели в нейния животновъден обект и кандидатствала за подпомагане и по „Схемата за обвързано подпомагане на млечни крави“, като подала документи, в които декларира неверни сведения, че отглежда не само нейната 1 крава и двете телета, но и наетите 9 крави.

В тази връзка и били преведени паричните средства, с произход от фондове, предоставени от Европейския съюз на българската държава в размер на 2719,93 лева, от които 271,99 лева й се полагали за нейната кравата, а останалите 2447,94 лева не й се следвали, тъй като били за деветте крави, отглеждани от друг животновъд.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с