Велико Търново става част от еко инициатива „Стара хартия за нова книга“

https://www.24chasa.bg/region/article/7616575 www.24chasa.bg

Кампанията в края на септември е с подкрепата на кмета Даниел Панов

Велико Търново става част от еко инициатива „Стара хартия за нова книга“, която дава възможност на децата да научат повече за рециклирането и разделното събиране на отпадъците, да разберат как да опазват природата и защо това е толкова важно. Кампанията насочва вниманието на малчуганите и към четенето, предадоха от общината.

Във Велико Търново инициативата ще се състои на 29 септември от 10,00 до 13,00 ч. в парк „Марно поле“ – край централния вход. Дебютното участие на Старата столица в акцията е с подкрепата на кмета Даниел Панов. Организатори са „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“.

Събитието ще се превърне в истински празник за малки и големи. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне пет килограма стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, изненади и подаръци от партньорите на инициативата. Колкото повече стара хартия съберат малчуганите, толкова повече дървета ще бъдат спасени от изсичане, припомнят организаторите.

За да има достатъчно книги за участниците в кампанията, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия, ще може да избере само една книга, но не повече. Децата, събрали допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“ - „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“.

Кампанията стартира през 2013 година, а в настоящото ѝ издание се включват общо пет града – Бургас, Хасково, София, Русе и Велико Търново. Партньори са и петте регионални библиотеки. Средствата от събраните количества стара хартия в петте града ще бъдат използвани за нов тираж на двете специални издания на екологична тематика. За шестте години досега в инициативата са се включили над 37500 деца. Те са предали за рециклиране 195,5 тона хартия и са получили 42470 книжки. В резултат – от изсичане са спасени 2548 дървета.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.