Община Елин Пелин – там, където децата се учат да бъдат герои

https://www.24chasa.bg/region/article/7616938 www.24chasa.bg

Да учиш някого на героизъм е изключително трудно занимание. Да му покажеш красотата и величието на българските герои – връх, който се изкачва трудно, но щастието да го правиш – безценно.

На 14.08.2019г. децата от клуб „Аз съм българче“ гр. Елин Пелин, покориха „Шипка“. Онзи връх на българската история, който още пази спомените за безследно изчезналите, загинали за свободата на България. За каква по-хубава класна стая може да си мечтаем от тази, бойните полета на върха, на който е поставен крайъгълния камък на българската свобода. Днес на Шипка има надпис: „Тук изгря свободата на България“. С цената на живота на хиляди именни и безименни герои. ТАМ, НА ВЪРХА, СЕ РАЖДАТ ГЕРОИ! А ако искаш да покажеш на някого какво е героизъм, изкачваш стъпалата на „Шипка“ – паметникът на българската свобода.

Клуб „Аз съм българче“ – гр. Елин Пелин е сформиран в началото на годината. Днес, за огромно съжаление децата познават Спайдърмен, Батман. Те са очаровани от тях, разпознаваеми са, но не са истински. Така възниква идеята да бъде организиран час, в който да се говори за българските герои. Истински! Съществували! За които и днес се пеят песни, и се пишат стихове.

Това е клуб за деца от 6 до 12 години, които в рамките на един час ще разговарят, научават, споделят и пеят на теми, свързани със славната история на България!

Това не се часове по история, предмета се изучава напълно изчерпателно в училище;

Това е един час, в който децата в приятелска и занимателна атмосфера децата се пренесят в друго време; вникват в най-същественото, което се е случвало; поучават от силните решения на бележити български личности; запомнят основната историческа и морална поука от събитията и намерят връзката на миналото с 21век. Най-важното е, че се приберат у дома усмихнати и вдъхновени, че са деца на България!

Лекторите на Клуб „Аз съм българче“ са служители на общинска администрация Елин Пелин - Симеона Попгеоргиева, секретар на Община Елин Пелин, Диана Димитрова, ст.експерт „Връзки с обществеността“, Елена Стойчева, ст. експерт отдел „ОХСД“. Кмета на общината г-н Ивайло Симеонов предлага клуба да се събира в Ритуалната зала на общината – „един чудесен повод децата да ни дойдат на гости“, както обича да се шегува самият той.

Първата среща е тематична. Началото! Началото поставено от Кубрат. Децата се вдъхновяват от направеното дървено копие на меча на Кубрат в реален размер, размахват го и се снимат с него.Следват часове за Левски, героите от връх Шипка, Райна Кнагиня, цар Борис I, Христо Ботев.

А организираната от общината екскурзия до връх Шипка е най- хубавият завършек на летните срещи на клуба. Героите се създават. Не само на върха. Героите са навсякъде, просто трябва да им отвориш вратата, да им покажеш примерите от славната българска история. Да учиш на героизъм и българщина. Да посееш семето на стремежа към свобода.

Свободата, да се наречеш българин!И да знаеш, че можеш да си, като Васил Левски или Райна Княгиня. Когато са били малки те не са знаели, че ще се превърнат в герои!Знаели са обаче, че трябва да бранят, да защитават родината, нашата България!

Знаели са, че само свободните деца – са щастливи деца!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.