Опашки в Белозем за парите от чумата

https://www.24chasa.bg/region/article/7622344 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Кметството на пловдивското село Белозем от дни е окупирано от стопани, които принудително заклаха прасетата си заради африканската чума. Сега подават заявления да им платят обещаните 300 лева. "Изпълнихме предписанията, да видим дали ще ни платят", коментират белоземци. Кметът Иван Тачев се е принудил да отдели трима служителки, които да приемат документите и да оказват съдействие на хората.

"Парите се отпускат за обеззаразяване на кочините, в които са отглеждани прасетата. На домакинство се полагат по 300 лева, без значение дали е отглеждало едно или пет животни", обясни Тачев. Местните казват, че това пак е нещо, но някои са скептични, че ще ги получат.

"През 2015 г. в селото имаше бедствено положение. Тогава 22 къщи се наводниха и ни уверяваха, че за пострадалите ще бъдат отпуснати от държавата по 265 лева. Минаваха комисии, писаха се протоколи, но досега нито лев не сме получили", припомнят белоземци.

Кметът Тачев ги уверява, че за африканската чума парите трябва да дойдат. Записани са общо 180 частни стопанства от селото. Парите ще се изплащат от агенцията по безопасност на храните. Те се полагат на всички, които изпълниха предписанията и умъртвиха доброволно животните си в 20-километровата санитарна зона около свинарника в Белозем. Стопаните трябва да са дезинфекцирали кочините и писмено да заявят, че в следващите поне 12 месеца няма да отглеждат прасета.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Без никакво наперено държание, свенлива, земна и напълно нормална се оказа красивата манекенка Маги Вълчанова, която изненадващо бе заловена от топпапараците на "България днес" да обядва в стола на Националната спортна академия. Носителката на титлите "Мис Вселена България" и "Мис Свят България" 2000 учи в Спортната академия