Единственият в България празник на динения маджун

https://www.24chasa.bg/region/article/7623798 www.24chasa.bg

По традиция през последните дни на м. август в Смилец се организира празник на динения маджун. С идеята за връщане в задушевното патриархално минало.

Кметство с. Смилец и самодейците при НЧ „Светлина -1906 – Смилец” през 2015 г. реализираха първата демонстрация на направа на динен маджун - „От нивата до тавата”. Пременени в народни носии, млади и стари в началото на м. май засяват така неречения бостан, за който се грижат до обирането на дините.

В последната неделя от м. август се организира празникът, който е съпроводен с народни песни и танци от Добруджа. Елемент от празничната програма са и ателиетата с конкурсен характер:

- „Точилката пее”-ръчно приготвена баница;

- „Кулинарни динени фантазии”-изработка на динени фенери, фигурки от диня и др.

- „Атрактивно ревю на народни носии и накити от деца на възраст 0-10 години”-дефиле на оригинална автентична носия на деца.

Приветствия към участниците и гостите поднесоха г-жа Цветана Игнатова - директор дирекция "Хуманитарни дейности", г-жа Иванка Ташева и г-н Орлин Николов - зам.-председатели на общински съвет Силистра, както и областният координатор на ПП ГЕРБ д-р Тодор Тодоров, който е и един от основните дарители за реализацията на събитието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да види майка си е предсмъртното му желание Тежко болен българин, лекуван в Италия, избра да издъхне в родината си. 34-годишният нашенец поема на своето последно пътуване, за да види родната си майка, преди да затвори очи завинаги. Покъртителната история разплака България и Италия, след като бе публикувана на сайта на медицинска организация в

Първа експозиция за слепи в България. След обиколката всеки трябва да познае какво е усетил Да видиш Дунав мост, но не с очи, а с ръце! Това предлага първата по рода си изложба за незрящи у нас. Девет експоната могат да бъдат усетени в Историческия музей в Русе, научи "България Днес". Посетителите преживяват едни от най-емблематичните сгради в

Снимка на пътен полицай яхнал тротинетка и движещ се в средата на централен булевард в столицата стана абсолютен хит в социалните мрежи