Единственият в България празник на динения маджун

https://www.24chasa.bg/region/article/7623798 www.24chasa.bg

По традиция през последните дни на м. август в Смилец се организира празник на динения маджун. С идеята за връщане в задушевното патриархално минало.

Кметство с. Смилец и самодейците при НЧ „Светлина -1906 – Смилец” през 2015 г. реализираха първата демонстрация на направа на динен маджун - „От нивата до тавата”. Пременени в народни носии, млади и стари в началото на м. май засяват така неречения бостан, за който се грижат до обирането на дините.

В последната неделя от м. август се организира празникът, който е съпроводен с народни песни и танци от Добруджа. Елемент от празничната програма са и ателиетата с конкурсен характер:

- „Точилката пее”-ръчно приготвена баница;

- „Кулинарни динени фантазии”-изработка на динени фенери, фигурки от диня и др.

- „Атрактивно ревю на народни носии и накити от деца на възраст 0-10 години”-дефиле на оригинална автентична носия на деца.

Приветствия към участниците и гостите поднесоха г-жа Цветана Игнатова - директор дирекция "Хуманитарни дейности", г-жа Иванка Ташева и г-н Орлин Николов - зам.-председатели на общински съвет Силистра, както и областният координатор на ПП ГЕРБ д-р Тодор Тодоров, който е и един от основните дарители за реализацията на събитието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца