Министър-председателят г-н Бойко Борисов присъства в производствения център на Кока-Кола в град Костинброд на откриването на нови производствени мощности на компанията

https://www.24chasa.bg/region/article/7624195 www.24chasa.bg

Премиерът беше посрещнат от Юрг Буркхалтер - изпълнителен директор и заедно с другите официални гости разгледаха новите производствени мощности на Кока Кола ХБК България.

На официалното събитие в град Костинброд присъстваха посланикът на Гърция в България – г-н Григориос Василоконстандакис и изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България г-н Джъстин П. Фридман, министърът на икономиката г-н Емил Караниколов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството г-н Николай Нанков, зам-министърът на МОСВ г-н Красимир Живков, областният управител на Софийска област г-н Илиан Тодоров и ръководството на община Костинброд – г-н Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев - председател на ОбС-Костинброд, г-н Борислав Борисов- кмет на село Петърч и заместник кметовете инж. Теодора Гогова и г-н Александър Ненов.

„Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани“ представи новата си производствена линия в завода, намиращ се на територията на град Костинброд. Инвестицията е за 40 млн. лв. и ще е най-модерната и ефективна линия в Европа. Новата мощност ще използва над 600 тона рециклирана PET пластмаса.

Първи на сцената се изказа Юрг Буркхалтер - изпълнителен директор на Кока Кола ХБК България: „Новата линия е с 25% по-бърза и с 20% по-енергоефективна от досегашните. Благодарение на нея Кока-Кола ще започне да изнася продукция от България към Сърбия, Румъния и Гърция“. Пo нeгoвитe дyми нoвaтa бyтилиpaщa линия e нaй-мoдepнaтa във вcички 28 дъpжaви, в кoитo пpoизвeждa гpyпaтa нa Соса-Соlа НВС. “Бългapия бeшe пъpвaтa изтoчнoeвpoпeйcкa cтpaнa, в кoятo зaпoчнaxмe дa пpeдлaгaмe пpoдyктитe cи. Пpeди 23 гoдини oтвopиxмe и бaзaтa cи в Kocтинбpoд, кaтo дoceгa в нeя влoжeниятa възлизaт нa 200 милиoнa лeвa". В завода работят 350 служители и над 2000 хил. души са ангажирани в цялата страна в разпространителната мрежа.

Компанията също така планира да изгради нов водопровод до завода, който ще захранва с вода и околните домакинства в град Костинброд, заяви г-н Буркхалтер. Изпълнителният директор на Кока Кола благодари за добрата работа на Столична община и община Костинброд.

Премиерът  г-н Бойко Борисов отбеляза, че новата инвестиция е показателна за това, че българската икономика просперира и че ще са нужни нови пътища за нарастващия износ.

Правителството ще отпусне финансова помощ за изграждане на инфраструктура до завода в размер на 1.78 млн. лв., през министерство на икономиката, като на инвеститор клас „А“. Автомагистрала „Европа“, която се строи в момента, ще обслужва пряко и камионите на най-големия завод в България на Кока Кола.

На сцената се изказаха и двамата посланици на Гърция и САЩ, които благодариха на правителството и лично на премиера, че България е благоприятна за развиване на бизнес и инвестиции.

Кулминацията на събитието беше връчването на инвеститор Клас „А“ от министър-председателя г-н Бойко Борисов и министъра на икономиката г-н Емил Караниколов на изпълнителния директор на Кока Кола.

Бяха връчени и грамоти-покани за работа на ученици от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство „Св. Георги Победоносец“, гр. Костинброд.

Учениците бяха придружавани от своя директор г-н Светослав Иванов. Възпитаниците на костинбродската професионална гимназия се обучават в професия: ТЕХНИК-ТЕХНОЛОГ В ХВП - СПЕЦИАЛНОСТ: Производство на алкохолни и безалкохолни напитки, с разширено изучаване на английски език.

Срокът на обучението е 5 години. След успешно завършване, учениците постъпват на работа в бутилиращия завод на Кока Кола.

Днес на събитието присъстваха осем ученици от 10. клас, които бяха поканени на сцената при официалните гости. Лично министър- председателят г-н Бойко Борисов, заедно с директор „Човешки ресурси“ в Кока Кола ХБК България връчиха покани за интервю за работа след навършване на 18-годишна възраст.

Г-н Трайко Младенов поздрави Юрг Буркхалтер за съвместната работа между Кока Кола и общината. Кметът поздрави и присъстващите възпитаници на „Св.Георги Победоносец“, като пожела успешно завършване и кариерно развитие в завода на Кока Кола в град Костинброд.

„Базата на професионалната гимназия е в отлично състояние след направения ремонт по проект: „Подобряване на качеството на образователния процес в ПГВМСС „Св.Георги Победоносец“ – Костинброд. Проектът е реализиран по оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“. Общата стойност на проекта беше 1 299 998,56 /един милион двеста деветдесет и девет хиляди деветстотин деветдесет и осем лева и петдесет и шест стотинки/.

Така община Костинброд, с помощта на държавата и бизнеса осигури на нашите деца възможност за професионална реализация и кариерно развитие.“, заяви г-н Младенов.

Честито на Кока Кола ХБК България за разширените производствени мощности! Община Костинброд е горда, че именно най-големият завод на Балканите се намира в община Костинброд. И че на нейна територия вече има втора компания Инвеститор Клас „А“ и то в годината, в която честваме 45 години град Костинброд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,