Издадоха лиценз на зоологическата градина в Ловеч

https://www.24chasa.bg/region/article/7627406 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Министерството на околната среда и водите издаде лиценз № 33 на зоологическа градина "Зоопарк - Ловеч". Това става на основание чл. 62, ал. 1 на Закона за биологичното разнообразие и чл. 16, ал. 1 от Наредба № 1 за условията и реда за лицензиране на зоологическите градини, като документът е подписан от министър Нено Димов. Това стана, след като от 15 юни 2013 г. до днес зоопаркът беше без лиценз.

Документът се издава на името на собственика Община Ловеч и удостоверява годността на зоологическата градина за опазване на диви животински видове извън естествената им среда, чрез отглеждането и размножаването им при контролирани условия.

Срокът на валидност е до август 2024 г.

Лицензът се дава под определени условия в рамките на срока, които целят подобряване на условия на отглеждане на определени животни. Ръководството на Община Ловеч се задължава да ги изпълни в срок.

От друга страна този документ дава възможност зооградината да разменя животни в други лицензирани зоокътове, както в България, така и извън страната. Може да се кандидатства и по програми, които са свързани с контролирано развъждане на редки, застрашени от изчезване видове, както и на екзотични животни.

През последните години в зоопарка са извършени действия по подобряване на хранителните дажби, храната е по-разнообразна, обновени са хладилните камери, до част от загражданията е прекарана течаща вода, ремонтирани са покривни конструкции, извършен е ремонт на механизмите за затваряне на хищниците.

Проведени са многобройни акции с доброволци за залесяване, боядисване на пейки и почистване на парковата част. Зоопаркът се утвърди като любимо място за деца и родители с поредица събития и исторически възстановки и средновековен лагер.

В следващите месеци предстои асфалтиране на алеите му.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца